Avrupa Birliği ortak rekabet politikası ve Türkiye'nin uyumu
European Union common competition policy and Turkey's adaptation
  1. Tez No: 320921
  2. Yazar: BERK TULGA YEŞİLADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Bütünleşme, Ekonomik Bütünleşme Aşamaları, AB Ortak Rekabet Politikası, Türkiye'nin AB Rekabet Politikası'na Uyumu, Türkiye Rekabet Kurumu, 4054 Sayılı Rekabeti Koruma Mevzuatı, Economic Integration Theories, Stages of Economic Integration, EU Common Competition Policy, Turkey?s adaptation to EU Competition Policy, Institute of Competition of Turkey, Legislation on Protection of Competition numbered 4054
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Günümüzde birçok ülke tarafından uygulanan serbest piyasa ekonomisinin en önemli unsurlarından birisi, adil bir biçimde yapılması gereken rekabet kavramıdır. Sözcük anlamı ile rekabet, ilim ve hünerde üstün olmaya çalışmak ve başkalarına rağmen kazanma gayreti içinde bulunmak ve aynı amacı güdenler arasında çekişmek ve kıskanmak demektir.Rekabet, ekonomik kaynakları pay etmenin ve müşteri memnuniyeti sağlamanın en etkili yoludur. Diğer bir deyişle rekabet, serbest piyasalarda faaliyet gösteren en az iki iktisadi teşebbüsün, çeşitli iktisadi araçlar ile karlarını artırmaya ve birbirleri üzerinde üstünlük kurmaya çalışmalarıdır.Avrupa Birliği (AB) içerisinde rekabet, Topluluğun belirlediği yasal mevzuata uygun bir şekilde sürdürülmelidir. Aksi takdirde, ekonomik dengesizlik ortamına yol açacaktır. Böyle bir ortamın gerçekleşmesi, teşebbüsleri belirsizliğe sürükleyecektir. Avrupa Birliğinin yürürlüğe koyduğu Rekabet Mevzuatının temel amacı, kendi iç ekonomik dengesini ve gerçekleştirmiş olduğu ekonomik bütünleşme sürecini koruyabilmek ve bu ekonomik yapıyı daha fazla büyütebilmektir.AB ile 3 Ekim 2005 tarihinde müzakere görüşmelerine başlayan Türkiye açısından üyelik süreci çerçevesinde Rekabet Politikasının önemi büyüktür. Sekizinci fasıl olarak nitelendirilen Rekabet Politikası alanında Türkiye'nin gidermesi gereken bazı eksiklikleri mevcuttur. Bu yüzden rekabet politikası ile ilgili başlık görüşmelere henüz açılmamıştır.Rekabet Politikası, görüşmelere açıldığı zaman Türkiye AB üyeliğine daha fazla yaklaşacaktır. Bu faslın müzakerelere açılması için gerekli çalışmalarını sürdüren Türkiye Devleti bu politikaların etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi için ülkede Rekabet Kurumunu kurarak 4054 sayılı Rekabeti Koruma Mevzuatını oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most important elements of liberal market economy is the concept of competition that must be practiced equitably. By definition ?competition? means trying to be superior in science and craftsmanship and strive to win despite others and contend with and envy others who harbor the same purposes.Competition is the most effective way of sharing resources and assuring customer satisfaction and most effective means of creating technological and commercial innovations. In other words, competition is a strategic interaction process where at least two economic players functioning in free market mechanism contend to increase profit and capture the greatest market share by means of price and several other means.If not practiced equitably competition creates economic instabilities resulting in uncertainities. If practiced according to the rules, all actors benefit from competition.European Union which is founded with the aim of mightiest and most stable economic togetherness of the world, implemented a common policy in order to maintain economic balances and economic integration achieved so far and to enhance further.The significance of Competition Policy for Turkey is major under the framework of EU membership process. Negotiations on Competition Policy is yet to start.When negotiations on Competition Policy commence, Turkey will approach to EU membership closer. Turkey established Institute of Competition by composing legislation numbered 4054 on Protection of Competition in order to conduct the policies effectively and efficiently.