Avrupa Birliği'nin Ortak Tarım Politikası kapsamında Türkiye'nin uyumu ve Ortak Tarım Politikası'nın Türk tarım sektörünün rekabet gücü üzerindeki etkisi
The influence of the common agricultural policy of the European Union over the competitiveness of Turkish agriculture industry and the adaptation of Turkey under the scope of the common agricultural policy of the European Union
  1. Tez No: 327841
  2. Yazar: ELMAS DEMİRCİOĞLU KARABIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. NURAY ALTUĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ortak Tarım Politikası, Kırsal kalkınma, Türk ve AB Tarım Politikaları, Common Agricultural Policy, Rural Development, EU Common Agricultural Policy and Turkey
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 329
Özet
Tarım, insanların en temel ihtiyacı olan beslenme gereksinimini karşılayan bir sektör olmasından dolayı, ülke ekonomilerinde ve toplumların gündelik hayatında oldukça önemli bir yere sahiptir.Avrupa Birliği'nin önemli politikalarından birisi olan Ortak Tarım Politikası (OTP), 1962 yılında yürürlüğe girmiş ve uygulanmaktadır. Avrupa Birliği (AB)'nde tarım sektörünün desteklenmesi ve yönlendirilmesi Ortak Tarım Politikası (OTP) kapsamında yürütülmektedir.OTP Avrupa Birliği'nin ilk ortak politikası olup temelleri Roma Antlaşması ileatılmış ve toplam Avrupa Birliği bütçesinin %45-50 'sini kapsamaktadır. AB'ye tam üye olabilmek için AB politikalarına uyumun sağlanması en önemli koşul olarak Türkiye'nin karsısına çıkmaktadır.2000 yılında tarım alanında önemli bir reform süreci gündeme gelmistir. Tarım Reformu Uygulama Projesi olarak adlandırılan bu reform, özellikle tarımsal desteklerin belli standartlara ulaşmasını hedeflemiş ve doğrudan gelir destegi sistemini uygulamaya sokmuştur.Bu çalışmada OTP temel ilkeleri ve bu ilkelere uyum çalışmaları kapsamında ülkemizde yapılan çalışmalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Agriculture, the most basic needs of people who meet the nutritional requirements of an industry because the country's economy and society in their daily lives has a very important place.Common Agriculture Policy (CAP), one of the important policy of European Union, came into force in 1962 and since that time has implemented. In European Union, supporting and directing activities for the agriculture sector are carried out in the extent of Common Agriculture Policy (CAP).The first common policy of European Union CAP, laid the foundations of Treaty of Rome, is composed of %45-50 of the total budget of EU.Turkey is significantly faced to get accustomed to the EU policies to be an exact member.An outstanding reforming process came to light in the year 2000 in the area of agriculture. This reform, which was named as The Application Project of Agriculture Reform, especially aimed to set some standards for agricultural supports and established direct income support system.In this study, main principles of CAP and in the context of harmonization with these principles, the studies conducted in Turkey are examined.