Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın yargı yetkisi ve ön karar usulü
The jurisdiction of The Court of Justice Of The European Communities and preliminiary ruling
  1. Tez No: 320940
  2. Yazar: MAHMUT KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Toplulukları Adalet Divanı, Birlik Hukuku, Ön Karar Usulü, The Court of Justice Of the European Communities, Union Law, Preliminiary Ruling
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Avrupa entegrasyonunun oluşumu 1951 tarihli Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunu kuran Paris antlaşması ile 1957 tarihli Avrupa Ekonomik Topluluğu ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğunu kuran Roma Antlaşmalarına dayanmaktadır.Zaman içerisinde siyasi birlik olma yolunda atılan adımlar , Birliğin amacını derinleştirmiş ve geliştirmiştir.Merkezi Lüksemburg'ta bulunan Avrupa Toplulukları Adalet Divanı (ATAD), Avrupa Birliği'nin temel yargı organıdır. Topluluğa üye ülkelerde ortak bir hukuk oluşturmanın önemli araçlarından biri olan uyumlaştırma, ancak en etkili tedbir biçiminin seçilmesi, iç hukuka aktarmanın zamanında gerçekleştirilmesi ve ulusal makamlarca uygulanabilir ve seslendiği kitle tarafından erişilebilir ulusal tedbirlerin kullanılması halinde hedeflerine ulaşabilir.Avrupa Topluluklarını kuran antlaşmalarda belirlenen hedeflere ulaşılması için öngörülen politikalara, hem birlik organları hem de üye devletler harfiyen uymak ve uygulamak zorundadırlar.Avrupa Toplulukları Adalet Divanı, kararları ile Birliğin gelişimini, hukuki temeller üzerine bina edilmesini temin etmektedir. ATAD, Topluluk Antlaşması ile kendisine verilen yetkiler ve çizilen saha içinde bu görevi yerine getirmektedir. Üye devletlerin Birlik Hukuku ile uyuşmayan uygulamaları ve işlemleri, ATAD'ın önüne ön karar usulü, ihlal davası, iptal davası, tazminat davası ve hareketsizlik davası olarak getirilmektedir. Ön karar usulü ile kazanılan davalar sonucunda üye ülkelerde yaşayan Türk vatandaşları kendilerini AB hukuk düzeni içinde daha rahat ve güvende hissedecektir.Bu tez Avrupa Birliği ile ilgili başlıca kaynakları kullanarak Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın yargı yetkisini ve ön karar usulünü incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The foundation of the European integration is based on the treaties of European Coal and Steel Community, European Economic Community and European Atomic Energy Community at the beginning of 1950s.İn the mean time, the attempts towards political integration have developed and deeped the pursoses of the Union.European Union?s main judicial organ the Court of Justice of the European Communities (CJEC) is located in Luxembourg. Harmonisation which is one of the significant instruments to create a common legal system in member states, can reach to its objectives as for as the most effective form of measures is taken, timely transposition is done and national measures which are applicable for national authorities and accessible for all parts to whom they address. Union organs and the member states have to obey and apply exactly, the policies which determined by the Founding Treaties.The Court of Justice Of the European Communities, with its arbitraments, insures the Union?s development settle on judicial bases. CJEC fulfils its duty within the field and competences determined by the Treaty. The applications and the transactions of the member states contradicting with the Union law are brought before the CJEC as preliminary ruling , infringement lawsuits, actions for nullity, actions for compensation and actions for failure to act. As a result of preliminary ruling cases that won Turkish citizens living in member states within the EU legal order will feel more comfortable and safe.This thesis aims to examine the Jurisdiction of the Court of Justice of the European Communities and preliminiary ruling with using the major sources of the Union .