Türk hukukunda iş güvencesi uygulamalarının istihdamın enformelleşmesine etkileri
The affects of job securıty applıcatıons on unregıstered employment ın Turkısh law
- Tez No: 320961
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Hukuku, İş Güvencesi, İşe İade Davaları, Kayıtdışı Ekonomi, Enformel İstihdam, Labour Law, Labour Security, Labour Restitution Cases, Unregistered Economy, Unregistered Employment
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
İş güvencesi hükümleri Türk İş Hukuku' na 4773 sayılı Yasa ile birlikte girmiş ve Yasanın kısa süreli yürürlüğünün ardından halen yürürlükte bulunan 4857 sayılı İş Kanunu 18-21 maddeleri ile pozitif hukukumuzun bir parçası olmuştur.Enformel istihdam ise enformel ekonomi ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin önemli sorunlarındandır. Bireyleri enformel çalışmaya iten sebepler farklı olmakla beraber temelde işverenin vergi ve sosyal güvenlik mevzuatının yüklediği işçilik maliyetlerini azaltmak için kayıtdışılığı tercih ettiği, işçilerin ise harcanabilir geliri artırmak ve işsiz kalma kaygısı ile bu tarz çalışmayı kabul ettikleri görülmektedir.İş güvencesi hükümlerinin işverene yüklediği maliyetler de enformel çalışmayı tercih etmelerine neden olmaktadır. Bu açıdan bilgi ve eğitim gerektirmeyen sektörlerde altı aylık kıdem dolmadan işçiler çıkarılmakta, işletme otuz işçinin altında işçi çalıştırmakta veya başka tüzel kişilikler kurarak çalışanları oraya devretmekte ve iş sözleşmelerini belirli süreli olarak yapabilmektedir.Hem kamusal mali yükler hem de bireysel işçilik maliyetleri enformelleşmeye neden olmakla beraber bunların ilkinin idari denetimle diğerinin ise adli denetimle saptanabileceği hatırdan çıkarılmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Job security rules are located in Turkish Labour Law with No. 4773 Law Code and after being current for a short term, it's became the piece of our positive Law Codes with the No. 4857 Labour Law Code subjects 18-21 which is still in charge.Unregistered employment has developed with unregistered economy and they are both are important problems for the developing countries. There are different reasons to push people to unregistered employment but in fact, employers decide unregistered employment to stay away from tax and social security system's obligations and its cost increases. On the other hand, employees decide it because they want to increase expendable income and they have the obsession by fear of unemployment.The job security rules which make responsible the employers with extra costs cause unregistered employment. Unregistered employment occurs in the sectors which don't need knowladge and education, the employees are laid off before six months, employes less than 30 employees or build up other coporate legal personalities and switch employees there and make aggreements with time limits.Both public financial burden and employee's financial burden couses unregisteration but it should be taken into consideration that the first one can be confirmed by administrative supervision, second one can be confirmed by legal supervision.