Büyük alışveriş merkezlerinde çalışanları etkileyen stres kaynakları üzerine bir araştırma: Edirne ili örneği
A research of big shopping centers workers resources on stress affect: The case of Edirne
  1. Tez No: 320963
  2. Yazar: SERKAN DENİZ KOŞOÇAYDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim ve Organizasyon, İş Stresi, Alışveriş Merkezleri, Stres
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Stres, kişinin ihtiyaçlarını elde edemediği zaman ortaya çıkan bir olgudur. Stresin birey ve örgüt düzeyinde ele alınmasını gerektiren farklı boyutları vardır. Bireylerdeki stres düzeyi, gerek bireyin kendisi için gerekse organizasyonların amaçları için faydalı düzeye getirilmelidir. Stres yönetimi bireyin kendisinde başlar. Organizasyonlar da stres yönetim programları uygulayarak örgütsel etkinliklerini ve verimliliklerini artırabilirler. Bu araştırma çalışanları olumsuz etkileyen stres kaynaklarını ortaya çıkarmak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma Edirne İlindeki büyük alışveriş merkezi çalışanları ile sınırlıdır. Araştırmada, yüz yüze görüşme ve anket yöntemi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda çalışanların aşırı stres ile karşı karşıya oldukları gözlenmiş ve bu konu ile ilgili çözüm önerileri getirilmiştir. Stres sadece işletmeden kaynaklanmaz. İşletme dışındaki çevre koşulları da bu konuda etkilidir. Edirne ilinde büyük alışveriş merkezleri çevre düzenlemelerine daha fazla önem vermelidir. Edirne ili alışveriş merkezlerinin işyeri içinde çevresinde ferah bir ortam oluşturmak için, yeşil alanlar yaratma konusunda daha duyarlı olmaları gerekir. Alışveriş merkezleri çalışanlarının işyerinde dinlenme olanaklarını da iyileştirmelidir. Ayrıca alışveriş merkezlerinde çalışanlara görevlerinde yeterince bağımsızlık verilmediği de gözlenmiştir. Bu kısıtlamalar onların yaratıcılık potansiyellerini köreltmektedir. İş verimliliğini en uygun düzeyde tutmak için organizasyonlardaki genel atmosfer pozitif tutulmaya çalışılmalı ve yüksek performans için gerekli olan ılımlı stres düzeyi de korunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Stress is a phenomenon stemming from insufficient meeting of someone's needs. There are various dimensions of the stress requiring it be handled both on individual and group basis. Stress should be pulled to a certain beneficial level both for individual and organisational aims. Stress managements starts with the individual. Organisations can improve their productivity and effectiveness through stress management programmes. This study is carried out to find out the stress sources over workers. The study is limited to workers of a shopping center in Edirne. For the research, observation technique was applied, and found out that the staff was opposed to a high level of stress. Then, some precautions were proposed to oversome the high level of stress. Stress does not only stem from the organisation itself but also from the environmental factors. İn edirne, there should be more green areas and shopping centers should pay more attention to landscaping. Shopping centers should provide better opportunities for their staff to rest during breaks. Workers are not given enough independence in their duties and these negative aspects limit their creativity. The moderate stress level always must be protect because it is necessery to high performance.KeyWords: Organization and Management, Job Stress, Shopping Center, Stress.