Cumhuriyet dönemi fantastik Türk hikayesi üzerine bir inceleme
A study on the fantastic Turkish story of the repiblic era
- Tez No: 320974
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fantastik, Türk Edebiyatı, hikâye, Cumhuriyet dönemi, Fantastic, Turkish Literature, story, Republic era
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatındaki fantastik hikâyeleri esas almıştır. Çalışma, Giriş, Sonuç ve Kaynakça dışında iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm'de kavram olarak fantastik ele alınıp, dünya edebiyatında fantastik türler genel olarak değerlendirilmiştir. Türk edebiyatında Cumhuriyet öncesi ve sonrası fantastik edebiyatın bir panoraması çizilmiştir. İkinci Bölüm'de ise Cumhuriyet dönemi fantastik Türk hikâyeleri belirlenen izlekler doğrultusunda incelenmiş ve Sonuç bölümünde inceleme sonucu verilmiştir. Tezde kullanılan kaynaklar Kaynakça'da belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The focus of this work is fantastic stories in Turkish literature of the Republic era. It is composed of two parts except Introduction, Conclusion and Bibliography. In the First Section the term fantastic is discussed as a notion and the fantastic genres of the world literature are analyzed. History of fantastic in Turkish literature of both the Ottoman and the Republic era takes place in this text. In the Second Section fantastic Turkish stories of the Rebublic era are analyzed through the determinated themes and in the Conclusion section the result is given. The written sources take place in the Bibliography section.