Keman tekniğine yeni bir soluk veren Niccolo Paganini'den gelen yeniliklerin araştırılması
The research of innovations by Niccolo Paganini who brought a breath of fresh air to the violin technique
  1. Tez No: 321002
  2. Yazar: GÜLCE SEVİ ÖZSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI GİDERGİ ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Keman, Paganini, Teknik, Virtüöz, Violin, Paganini, Technique, Virtuoso
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada Niccolo Paganini'nin keman tekniği incelenmiş, kullandığı yeni teknikler saptanmıştır.Paganini'nin yorumuna baktığımızda geçmişte yaşayan yorumcuların yapıtlarından; çok daha farklı, zor, kıvraklık ve üstün yetenek gerektiren yapıtları yarattığını görürüz. O dönemde Paganini'yi dinleyenler sanki onun bedeninin bir şeytan tarafından ele geçirildiğine inanmışlardı ve bu inançlarını da onun fiziksel görüntüsüyle bağdaştırıyorlardı. Paganini'nin kemikli vücut yapısı ve sinirli davranışları onlara bu görüntüyü çağrıştırıyordu.Paganini'nin şeytani çalış tekniği, uzun yıllar sırrını korumuştur. O'nun sanata getirdiği yenilikler şöyle belirtilebilir: Ses genişliği fazla olan notalar arasında sıçramalar; çift triller; arşe kullanırken aynı zamanda pizzicato yapmak; armonikleri kullanmaktaki öncülüğü, kemanını değişik tınılar elde etmek için akort edişi, çift ses basmak, yay tekniğindeki ustalığı, scordatura, staccato ve pizzicato yöntemini yaygınlaştırması Paganini'ye özgü, daha önce hiç duyulmamış yeniliklerdir. Kemandaki doğru tonlaması, net ve temiz sesleri çıkarmak yine onun hüneridir.Bu çalışmada, bahsedilen bu tekniklerin yapılabilmesi için önerilerde bulunularak icracılara katkı sağlamaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research Niccolo Paganini?s violin technique has been studied and new techniques that he used were determined. When we looked at Paganini?s interpretation we observe that he created works which require much more different, more difficult, more agility, and superior ability than the works of interpreters living in the past. The auditore of Paganini believed that his body was as if it had been possessed by the devil and they associated their belief with his physical appearance. Paganini?s big-boned body structure and angry behavior evoked this image. Paganini?s impish playing technique remained a secret for long years. The breakthroughs that he brought to art can be stated as: leaps between the notes whose volume sonore is wide; dual triller, while using bow, doing pizzicato at the same time; pioneering in utilization of caesuras; tunning his violin to derive different tones; playing dual tones; his mastery in bow technique; scordatura; proliferation of staccato and pizzicato method are the innovations special to Paganini which are unheard before. Correct toning at violin, to make clear and clean sounds are also his skills. He tried to contribute to performers by giving suggestions so that they could do the mentioned techniques.