İlköğretim okul yöneticilerinin yenilik yönetimi yeterliklerine ilişkin öğretmen algıları (Kırklareli ili örneği)
The perceptions of the teachers regarding the innovation management efficacies of the primary school administrators (The sample of Kırklareli)
  1. Tez No: 321003
  2. Yazar: EZGİ GÖL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCER BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilik, Yenilikçilik, Yenilik Yönetimi, Yenilikçi Lider, Eğitim Örgütlerinde Yenilik YönetimiAraştırmanın örneklemi, Innovation, Innovativeness, Innovation Management, Innovative Leader, Innovation Management In Educational Institutions
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bilgi ve değişim çağı diye tabir edilen yaşadığımız yüzyılda ulusal liderler kadar, örgütlerin her kademesinde dönüşümü yönetecek liderler de önem kazan¬mıştır. Halen görevde bulunan ilköğretim okulu yöneticilerinin yenilik yönetimi açısından yeterlik düzeylerinin öğretmenler tarafından değerlendirilmesine olanak sağlamak ve bu değerlendirmeler ışığında gelecekte ilköğretim okul yöneticilerinin gerekli olan yeterliklere göre yetiştirilmelerine katkı sağlamak için bu araştırmanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu araştırma ile ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin okul yöneticilerinin yenilik yönetimi yeterliklerini Kırklareli ilindeki eğitim örgütlerinde nasıl algıladıklarını tespit etmek amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklemi, 68 resmi ilköğretim okulundan rastgele olarak seçilen 396 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Bülbül (2011) tarafından geliştirilen `Okullarda Yenilik Yönetimi Ölçeği' kullanılmıştır. Ölçeğin oluşturulan öğretmen formunun geçerlik ve güvenirlik çalışmaları kapsamında doğrulayıcı faktör analizi yapılmış ve Croanbach-Alpha katsayıları hesaplanmıştır. Ölçeğin ilk kısmında öğretmenlerin cinsiyeti, yaşı, eğitim durumu, mesleki kıdemi, branşı, okuldaki öğretmen ve öğrenci sayıları ve kaç yıldır o okulda görev yaptıkları gibi demografik bilgilerin toplandığı kişisel bilgi formu yer almıştır.Araştırmada toplanan veriler, SPSS 17.0 istatistik paket programı yardımı ile çözümlenmiştir. Öğretmenlerin, yöneticilerinin yenilik yönetimi yeterliklerine ilişkin algılarının, yaşlarına ve mesleki kıdemlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını saptamak için tek faktörlü varyans analizi (One-Way Anova), cinsiyetlerine ve branşlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığını saptamak için ise t-testi uygulanmıştır.Bu araştırmada elde edilen bulgular şöyledir: Öğretmenlerin yöneticilerinin ?Yenilik Yönetimi Yeterliği? ve alt boyutlarındaki yeterliklerine ilişkin algıları ?Çok Katılıyorum? düzeyine karşılık gelmektedir. Öğretmenlerin yöneticilerin yenilik yönetimi yeterliklerine ilişkin algıları, yaşlarına göre farklılaşmaktadır; 20-35 yaş arası öğretmenler yöneticilerini yenilik yönetimi konusunda daha yeterli görmektedirler. Cinsiyet değişkenine göre öğretmen algıları arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Mesleki kıdem değişkeni dikkate alındığında, 21-30 yıl arası mesleki kıdeme sahip öğretmenler yöneticilerini tüm boyutlarda daha yeterli görmekte, yeniliği yönetme becerisine sahip yenilikçi liderler olarak algılamaktadırlar. Öğretmen algıları branşa değişkenine göre de farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
In the century that we live called as information and change era, the leaders who will manage the transformation in each level of the institutions gain as much more importance as the national leaders. In order to give teachers an opportunity to evaluate the administrative efficacy levels of the administrators still work in primary schools in terms of innovation mangement and contribute training the school administrators in the future according to necessary efficacies in the light of these evaluations, it is needed to do this study.With this study, it was aimed to find out how the teachers that work at primary schools perceive the innovation management efficacies of the administrators in Kırklareli.The sample of the study composed of 396 teachers chosen from the 68 official primary schools randomly.In the study, ?Innovation Management At Schools Scale?? developed by Bülbül (2011) was used as the data gathering tool. In the first stage of the scale, there was the personal information form in which the demographical information like the sex, age, educational status, professional seniority, branch, the numbers of the teachers and students in the school and howmany years a teacher works at that school were gathered. In the development stage of the scale, the confirmatory factor analysis was done and Croanbach-Alfa coefficients were calculated.The Statistical Package Program for Social Sciences (SPSS 17.0) was used to analyze the data collected by the scale. In order to determine the perceptions of the teachers about the administrators? innovation management efficacies,the one-way ANOVA analysis was used to determine whether or not there are any differences between their ages and their professional seniorities. In addition, the t-test was used in order to maintain differences between the sex and branches of the teachers.The main research findings of this study are follows: The perceptions of the teachers about the administrators? innovation management efficiencies and its sub-dimensions are the level of `I agree very much?. The perceptions of the teachers about the administrators? innovation management efficiencies differentiates accorrding to their ages; the teachers who are at the age of 20-35 think that their administrators are efficient in innovation management. The sex isn?t a variable that create a difference in innovation management perceptions. When the professional seniority variable is taken into consideration, the teachers have the professional seniority between 21 and 30 years think that their administrators have much more efficiency in all dimensions and perceive that they are innovative leaders have the innovation management efficacy. Perceptions of the teachers don?t differentiate according to their branches.