Çalışma hayatında cinsiyete dayalı ayrımcılık; Avrupa Birliği politikaları ve Türkiye
Gender based discrimination in business life; European Union and Turkey
  1. Tez No: 321017
  2. Yazar: ASLIHAN EROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTÜL ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık, Çalışma Hayatı, Kadın, Toplumsal Cinsiyet, AB Politikaları, Türkiye, discrimination, business life, woman, gender, EU Policies, Turkey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez çalışmasında, çalışma hayatında kadına yönelik ayrımcılık anlatılmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde eşitlik ve ayrımcılık kavramları cinsiyet temelli anlatılarak, iş hayatındaki görünüş şekilleri üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde, kadının çalışma hayatında maruz kaldığı ayrımcı muamelelerin iş piyasalarına yansıması Avrupa Birliği ve Türkiye bazlı incelenmiştir. Yine aynı bölümde, hem Türkiye'de hem de Avrupa Birliği'nde kadın istihdamının görünüş şekilleri ve istihdam arttırıcı tedbirlerden bahsedilmiştir.Üçüncü ve son bölümde ise, Avrupa Birliği ve Türkiye'de çalışma hayatında kadına yönelik geliştirilen politika ve yasal düzenlemeler ele alınarak, Türkiye'nin Birlik'e üyelik sürecinde kadına yönelik çıkardığı yasa ve düzenlemeler anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The discrimination against women in business life is tried to be explained in this thesis. In the first chapter, the concepts of equality and discrimination are explained on the basis of genders and their appearance in business life is emphasized.In the second chapter, effect of discriminative acts experienced by women in business life on labor market is discussed on the basis of European Union and Turkey. Appearance of women employment and measures for increasing employment both in Turkey and European Union are mentioned in the same chapter.In the third and last chapter, the policies and legal regulations developed for women in business life in European Union and Turkey are discussed and laws and regulations enacted for women by Turkey in the process of membership to the Union.