Sürdürülebilir kalkınmada sağlık ekonomisi ve Edirne ilinin sağlık sektörü açısından analizi
Sustainable development in health economics and health sector analysis of Edirne
  1. Tez No: 321023
  2. Yazar: ÖMER TAŞKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU Z. BOYACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Sağlık Ekonomisi, Sağlık Harcamaları, Sağlık Göstergeleri, Sustainable Development, Health Economics, Health Expenditures, Health Indicators
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Kalkınma insanların daha iyi bir yaşam sürmesi ve refah düzeylerinin artması için gerekli toplumsal bir dönüşümdür. Kalkınma sadece ekonomik göstergelerin yüksekliği ile ifade edilememekte, eğitim, sağlık kültür, sosyal yapı ve teknoloji düzeyi gibi pek çok bileşeni olan bir ölçümlemedir. Sağlıklı nesil ve nitelikli insan kaynağı kalkınma için büyük öneme sahiptir. Hükümetler tarafından gerçekleştirilen kişi başı sağlık harcaması miktarı önemli gelişmişlik göstergelerinden biridir.Sağlık hizmetlerinin maliyeti bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir gider kalemidir. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler açısından sağlık hizmetlerinin maliyeti ayrı bir önem arz etmektedir.Bu çalışmada sağlık harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki incelenmiş, bu inceleme yapılırken ekonomik gösterge olarak kişi başı gayri safi yurt içi hasıla (KBGSYİH), temel sağlık göstergeleri olarak bebek ölüm hızı, anne ölüm hızı, doğumda yaşam beklentisi vb. sağlık göstergeleri kullanılmıştır. Ülkelerin kalkınmasında çok önemli bir yer tutan sağlık harcamalarına vurgu yapılarak sağlık harcamalarının sağlık göstergelerini nasıl etkilediği karşılaştırmalı olarak gösterilmiştir. Türkiye'nin sağlık harcamaları ile gelişmiş ülkeler arasındaki yeri, yapılması gerekenler ve çözüm önerileri üzerinde durulmuştur.Türkiye verilerinden hareketle sınır kenti ve ülkemizin Avrupa'ya açılan kapısı olan Edirne'nin sağlık sektörü yönü ile analizi yapılıp sağlık sektörüne ilişkin istatistikî veriler derlenerek Edirne'nin Türkiye ve dünya sağlık göstergeleri ile karşılaştırması yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda Edirne'nin sağlık açısından önemli gelişmeler içinde olduğu ve sağlık göstergelerinde Türkiye ortalamasına göre yükselen bir sınır kenti olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Development is a social transformation essential for people in order to lead a better life and increase their welfare. Development can not be expressed only in terms of economic indicators. It is a multi-component measurement having many aspects such as educational, health and social structure. A healthy generation and qualified human source are essential for development.Per capita health expenditure by governments is an important indicator of development.Cost of health services is an important expenditure both in Turkey and other countries. Cost of health services has a special importance for developing countries like Turkey.In this study the relationship between health expenditures and economic development is studied. In this study per capita GDP is taken as the economic indicator. Infant mortality, maternal mortality, average life expectancy at birth are taken as health indicators. Health expenditures which occupy a crucial place in the development of countries are emphasised and the relationship between health expenditures and health indicators are displayed comparatively. Turkey?s place among developed countries in terms of health expenditures and things to be done and suggestions for solution are emphasised.Based on data on Turkey Edirne, which is a border city and Turkey?s gateway to Europe, has been analysed in terms of health sector. Statistical data on health sector have been gathered and compared with health indicators of Turkey and the world. This study indicates that Edirne, which is a border city, is undergoing an important development in terms of health indicators and rising above the average of Turkey.