On the possiblity, necessity, and practicability of Leopold's land ethic
Leopold'un toprak etiğinin olabilirliği, zorunluluğu ve uygulanabilirliği üzerine
  1. Tez No: 321050
  2. Yazar: MAHMUT ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak etiği, Leopold, Callicott, insanmerkezcilik, iyi yaşam, Land ethic, Leopold, Callicott, anthropocentrism, good life
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu çalışmada, Leopold'un toprak etiğini ve Callicott'un toprak etiği yorumlarını, metin ve kavram çözümlemeleri yaparak, hem normatif hem de meta-etik bakış açılarıyla inceliyorum. Leopold, tüm doğanın korunması için bizi sorumlu kılacak bir etiğin, evrimsel açıdan mümkün ve çevrebilimsel açıdan zorunlu olduğunu belirtmektedir. Callicott, Leopold'un toprak etiğini insanmerkezci olmayan bir değer kuramı ve birtakım meta-ilkeler geliştirerek güçlendirmeye çalışmıştır. Callicott'a göre, Leopold'un görüşleri insanmerkezci olmayan bir değer anlayışıyla uyuşmakla kalmaz aynı zamanda böyle bir anlayışı gerektirir. Leopold'un toprak etiğini insanmerkezci olmayan bir anlayış üzerine kurmadığını ve doğa ve bileşenlerine özsel değer yüklenmesini zorunlu kılmadığını gösteriyorum. Zayıf insan merkezci bir etik anlayışın Leopold'un görüşleriyle uyumlu olduğunu ve böyle bir anlayışın toprak etiğinin normatif gücünü korurken, onu ekofaşizm suçlamasından bağışık kılacağını savunuyorum. Ayrıca, Leopold'un, esas olarak doğanın araçsal değerleri üzerinde durduğu halde, insan dışı varlıklara özsel değer yüklenmesine karşı çıkmayabileceğini savlıyorum. Bunlara ek olarak, Leopold'un doğanın insan için mi yoksa kendi için mi korunması gerektiği tartışmasında uzlaştırıcı bir orta yol tercih ettiğini savunuyorum. Bir pratik akıl insanı olarak, Leopold, insanların ve insan dışı varlıkların dünyaları arasında uyum sağlamak ve henüz bir cenin olarak gördüğü doğa korumacılığı hareketini büyütmek amacıyla, karşıt uçlar arasında uygulanabilir orta yollar bulmaya çalışmıştır. Son olarak, Leopold'un toprak etiğinin, ahlakın öznesi olan insanlardan tüm doğayı koruma sorumluluğunu kabul etmelerini iyi yaşam hedefine ulaşmak için isteyen bir insan etiği olduğunu tartışıyorum.
Özet (Çeviri)
In this work, I scrutinize Leopold?s land ethic and Callicott?s interpretation of it both from normative and meta-ethical perspectives by making textual and conceptual analyses. Leopold suggests that an ethic which makes us responsible for the protection of whole nature is evolutionarily possible and ecologically necessary. Callicott tried to buttress Leopold?s land ethic by developing a nonanthropocentric axiology and some meta-principles. Moreover, in his view, Leopold?s views are not only compatible with nonanthropocentric axiology but also imply it. I show that Leopold did not build the land ethic on nonanthropocentrism and he did not enforce attribution of intrinsic value to nature and its constituents. I argue that weak anthropocentrism is quite compatible with Leopold?s views, and it provides a way to maintain normative power of land ethic without being ecofascistic. Furthermore, I discuss that Leopold might not have objected attribution of intrinsic value to nonhuman beings although he primarily referred to instrumental values of nature. Moreover, I argue that Leopold preferred a middle position between the concepts of preservation and conservation. As a man of practical wisdom Leopold has always tried to find middle and practicable ways between opposing extremes to harmonize human realm with nonhuman one and to grow the embryo of the conservationist movement. Finally, I argue that Leopold?s land ethic is a human ethic which requires human moral agents to accept responsibility for protecting whole nature in order to attain good life.