The bifurcation of political Islam in Turkey: The case of the People's Voice Party
Türkiye'de siyasal İslamın çatallanması: Halkın Sesi Partisi örneği
- Tez No: 321076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Islamism, National Outlook, People's Voice Party, Muslim Left
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma Türkiye'de 2000'li yıllarda Milli Görüş içinde neden bir ayrışma yaşandığı ve MG'nin söylemlerinden farklı söyleme sahip siyasal İslamcı partilerin neden ortaya çıktığını; daha spesifik olarak da Halkın Sesi Partisi'nin MG'den ve siyasal İslamcı partilerden neden ve nasıl farklılaştığını göstermeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın argümanı MG'nin değişiminde ve Türkiye'de siyasal İslam'ın farklılaşmasında sosyo-ekonomik faktörlerin önemli bir rol oynadığıdır. Bu nedenle Sosyo-ekonomik ve siyasal alandaki değişikliklerin MG/siyasal İslam üzerine etkilerine bakılarak MG hareketinin dönüşümü üzerinden HAS Parti'nin ortaya çıkma nedeni araştırılmıştır. Bunun içinde HAS Parti'nin bazı üst düzey yöneticileri ve HAS Parti'ye dışarıdan destek veren İhsan Eliaçık ile yarı yapılandırılmış sorularla yapılan mülakattan, parti programlarının karşılaştırılmasından, basında HAS Parti ile ilgili yazılanlardan, parti temsilcilerinin demeçlerinden, yazılarından ve literatürden yararlanılmıştır.MG içinden sosyo-ekonomik alandaki değişikliklerin iç ve dış faktörlerin etkisiyle farklı partilerin ortaya çıktığı görülmüştür. Siyasal İslamcı partilerde manevi yönde İslami kavramlar ya da değerlerin evrensel bir dille ifade edilmesi dışında çok fazla bir değişiklik görülmezken, ekonomi alanında ise görüşlerin içinde bulunulan döneme göre değiştiği, bu değişikliğin kapitalizmin gelişme süreciyle paralellik taşıdığı görülmüştür. HAS Parti içinde yeralan MG kökenlilerin Saadet Partisinden ideolojik olarak kopmadıkları, partinin politikalarında yapmak istedikleri değişiklikleri yapamamaları nedeniyle ayrıldıkları dolayısıyla HAS Parti'nin İslam'ı referans vermesi, kişisel muhafazakarlık ve dini eğitime önem vermesi nedeniyle MG'nin devamı bir parti olduğunu, ekonomi ve dış ilişkiler konularında geleneksel MG'den farklı bir yaklaşım içinde olduğunu söylemek mümkün. HAS Parti'nin diğer siyasal İslamcı partilerden en önemli farkının sosyalistlerle aynı çatı altında buluşması, dolayısıyla İslamcı ruha sahip sosyal demokrat bir parti özelliği taşıması olduğu söylenebilir.Anahtar Kelimeler; İslamcılık, Milli Görüş, Halkın Sesi Partisi, Müslüman Sol
Özet (Çeviri)
This study aims to show why there was a schism within National Outlook (Milli Görüş, MG) in Turkey during 2000s, why political Islamist parties having different discourse from MG emerged, and more specifically why and how People's Voice Party (Halkın Sesi Partisi - HAS Party) differed from MG and political Islamist parties. The argument of this study is that socioeconomic factors have played an important role in differentiation of political Islam in Turkey and transformation of MG. Consequently, I tried to find why the HAS Party came about on the basis of the transformation of the MG movement, considering the effects of the changes in socioeconomic and political fields on MG/political Islam. In this respect, I took advantage of the interview done with some senior staff of the HAS Party, and İhsan Eliaçık, a HAS Party supporter, through semi-structured questions; of the comparison of party programs; of the articles in the press on the HAS Party; of the statements and articles of party representatives, as well as of the literature in question.It has been seen that different parties have emerged from MG due to socioeconomic changes, as well as to internal and external factors. While there have not been more changes morally in political Islamist parties apart from expressing Islamist notions or values in a common language, it has been seen that the ideas in the field of economy could change accordingly to the current year, and that this change showed parallelism with the development process of capitalism. It can be said that MG-based people within the HAS Party did not ideologically dissent from the SP, that they secede because of not being able to make the changes they wanted in the party?s politics, that therefore the HAS Party was a follow-up party of the MG, taking Islam as a reference and giving great importance to personal conservatism and religious education, and that it had a different approach from the traditional MG in terms of economy and external relations. It can be said also that the most important difference of the HAS Party compared to other political İslamist parties is that it finds itself under the same roof with socialists, having thus the characteristics of a social democratic party with Islamist spirit.