Portfolyo uygulamasının öğretmen adaylarının akademik başarılarına etkisi
Effects of teachers academic achievement application portfolio
- Tez No: 321228
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RENAN ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Alternatif Değerlendirme, Geleneksel Değerlendirme, Portfolyo Değerlendirme, Alternative Assessment, Traditional Assessment, Portfolio Assessment
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışmanın amacı, alternatif değerlendirme aracı olarak geliştirilen portfolyoların (öğrenci ürün dosyalarının) Organik Kimya dersinde kullanımının öğrenci başarısına etkisini araştırmaktır.Araştırma, 2011-2012 öğretim yılının ikinci yarıyılında üniversite 2.sınıfta öğrenim gören toplam 140 öğrenci ile yapılmıştır. Yapılan başarı testine göre öğrencilerin 70'i deney grubunu 70'i kontrol grubunu oluşturmuştur.Organik Kimya dersinde, deney grubunun değerlendirilmesinde alternatif değerlendirme yöntemlerinden olan portfolyo değerlendirme, kontrol grubunun değerlendirilmesinde ise klasik değerlendirme yöntemi kullanılmıştır.Çalışma sonunda, öğrenciler tarafından geliştirilen portfolyoların Organik Kimya eğitiminde değerlendirme amaçlı kullanılmasının klasik değerlendirme yöntemlerine göre öğrenci başarısını olumlu yönde etkilediği ancak dosyanın hazırlanmasında, öğrencilerin bir takım sıkıntılar yaşadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is expressing the affect of the portfolios (student result files) which are developed as an alternative assessment tool when used in organic chemistry lessons on student success.The research is done in the second term of 2011-2012 education year with 140 university students of second class. On the basis of the achievement test results, 70 of the students formed the experimental group and 70 of them formed the control group.In organic chemistry lessons, while evaluating the experimental group portfolio assessment which is one of the alternative assessment methods is used but for control group traditional assessment methods are used.As a result of the work, usage of the portfolios developed by students in organic chemistry education for the aim of assessment, affects the achievement and attitudes of students in a positive way but during the preparation of the file the students may have some problems.