The emergence of Turkish nationalism in the Cyprus conflict; The breakthrough from 1948 to 1955.
Kıbrıs meselesinde Türk milliyetçiliğinin ortaya çıkışı; 1948-1955 yılları arasındaki atılım
- Tez No: 321246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAD ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs meselesi, Türk milliyetçiliği, Hürriyet, Halkın Sesi, Cyprus conflict, Turkish nationalism, Hürriyet, Halkın Sesi
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma, Kıbrıs meselesinde ?Türk tarafının? inşa edilmesi süreci bağlamında Kıbrıs'ta Türk milliyetçiliğinin ortaya çıkışı ve yükselişiyle ilgilenmektedir. Bu doğrultuda, Kıbrıs'ta Türk milliyetçiliğinin gelişim süreci ve tarihsel arka planını göz önünde bulundurarak, 1948 ve 1955 yılları arasındaki döneme odaklanmakta, bu dönemde Türkiye ve Kıbrıs'taki Türk milliyetçisi kadroların Türkiye'yi meselede bir ?taraf? hâline getirmeye dönük olarak yürüttükleri siyasî propagandayı incelemektedir. Çalışma, anılan propagandayı, bu propagandanın iki temel yürütücüsü olan Halkın Sesi ve Hürriyet gazeteleri üzerinden tahlil etmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'nin Kıbrıs meselesine dahil olması için gereken zeminin hazırlandığı bu dönemin Türkiye ile Kıbrıslı Türkler arasındaki mevcut ilişkinin köklerini ortaya çıkarabileceği varsayılmaktadır. Bu amaçla, çalışma Halkın Sesi ve Hürriyet gazetelerinin milliyetçi söylemlerinin çözümlenmesi yoluyla Türkiye Cumhuriyeti ve Kıbrıslı Türkler'in Kıbrıs siyasetinin tarihsel süreci içindeki konumlarını/pozisyonlarını belirginleştirmeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the construction of the ?Turkish side? in the Cyprus conflict in connection with the emergence and rise of Turkish nationalism in the island. In this line, with regard to the development of Turkish Cypriot nationalism and its historical background, this study focuses on the period between 1948 and 1955 in which the political propaganda for making Turkey part of the conflict was carried out by the Turkish nationalist cadres of Cyprus and Turkey. This study attempts to analyze this propaganda by focusing on the newspapers Halkın Sesi and Hürriyet. In this study, it is assumed that the mentioned period in which the ground for getting Turkey involved in the Cyprus conflict was prepared can reveal the roots of the current relations between Turkey and the Turkish Cypriots. For this aim, this study attempts to specify the positions of the Republic of Turkey and Turkish Cypriots in the historical process of Cyprus politics through an analysis of the nationalist discourse of Halkın Sesi and Hürriyet.