European Union's natural gas trade with Russia: Competing priorities of supply security and supply diversification
AB-Rusya doğalgaz ticari ilişkilerinde arz güvenliği ve çeşitlendirme öncelikleri
- Tez No: 321259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY FIRAT TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Doğal Gaz, Güney Gaz Koridoru, Güney Akım, Rusya, Avrupa Birliği, Natural Gas, The Southern Gas Corridor, The South Stream, Russia, The European Union
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez Rusya ve Avrupa Birliği arasındaki ikili enerji ticareti ilişkisini incelemektedir. Bu tezin temel sorusu; Avrupa Birliği'nin Rusya ile doğal gaz ticaretinde arz güvenliği ve arz çeşitlendirilmesi amaçlarını gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğidir. Bu tezin temel argümanı ise şöyledir; Rusya AB'nin enerji stratejisinin temel öncelikleri olan arz güvenliği ve arz çeşitliliği arasındaki çelişkiyi kullanarak AB'nin enerji stratejisini zayıflatmaktadır. Avrupa Birliği için arz güvenliğinin önemini vurgulayan Rusya, bununla birlikte arz çeşitlendirilmesi için geliştirilen AB destekli enerji projelerini başarısızlığa itmektedir. Rusya Avrupa'nın ana doğal gaz tedarikçisi olduğundan, Avrupa enerji marketindeki konumunu her zaman korumaya devam edeceği anlaşılmaktadır. Rusya da hidrokarbon ihracatı için Avrupa'ya olan bağımlılığı da söz konusudur. Rusya'nın Avrupa'nın birinci hidrokarbon tedarikçisi olması ve Avrupa'nın da görünür gelecekte Rusya'nın başlıca ithalatçılarından olması Avrupa enerji güvenliğini belirlemeye devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the bilateral relations of European Union and Russia in terms of energy trade. The main question of this thesis is whether European Union could realize its energy strategies of supply security and supply diversification in its natural gas trade with Russia. The main argument of this thesis is; Russia has been undermining the EU?s energy strategy, by using the contradictions between the EU?s energy strategy priorities of supply security and supply diversification. Emphasizing the significance of supply security for the European Union, Russia undermines the EU-sponsored projects of supply diversification. The fact that, Russia will be the principal supplier of natural gas to Europe, is likely remain as the key actor in energy market of EU. However, Russia is also dependent on EU for its hydrocarbon exports. Consequently Russia?s role as EU?s primary supplier in natural gas , and EU?s role as Russia?s main hydrocarbon importer, are likely to be the main factor that will continue to shape the thereon energy security in the foreseeable future.