Dissipatif terimli yarı doğrusal dalga denklemlerinin yerel olmayan çözümlerinin varlığı ve var olmaması üzerine
On the existence and non-existence of the global solutions for the semilinear wave equations with the dissipative term
  1. Tez No: 321446
  2. Yazar: ZEHRA ARAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZER KHANMAMMADOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Dissipatif, Patlama, Yaşam Süresi, Yerel Olmayan Çözüm, Dissipative, Blow-up, Life-span, Global Solution
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tezde, [17] ve [11] çalışmaları incelenmiştir. [17] çalışmasında Ono, ?u+u_t=|u|^(?+1) yarı doğrusal dissipatif dalga denkleminin yerel olmayan çözümünün varlığını göstermiştir. Diğer taraftan, [11] çalışmasında Li ve Zhou, denklemin yerel olmayan çözümünün var olmadığını ispatlamıştır. Birinci bölümde, yarı doğrusal dissipatif dalga denklemlerinin yerel olmayan çözümlerinin varlığı ve var olmamaması ile ilgili yapılmış çalışmalardan bahsedilmiştir. Ayrıca, üçüncü ve dördüncü bölümlerde incelenecek olan, [17] ve [11] çalışmaları hakkında kısaca bilgi verilmiştir. İkinci bölüm, tez içerisinde kullanılacak temel tanımlar, teoremler, gösterimler ve ön bilgilere ayrılmıştır. Üçüncü bölümde, yukarıda belirttiğimiz denklemin yerel olmayan çözümünün varlığı gösterilmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise, incelenen denklemin çözümünün, belli koşullar altında, sonlu zamanda patlamaya uğradığı gösterilmiş ve çözümün yaşam süresi için de bir üst sınır elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the works [17] and [11] are investigated.In [17], Ono has shown the existence of the global solution for the semilinear dissipative wave equation ?u+u_t=|u|^(?+1)On the other hand, in [11], Li and Zhou has proved the non-existence of the global solution for the equation. In the first chapter, the works on the existence and non-existence of global solutions for the semilinear dissipative wave eqautions are stated. Moreover, some information about the works [17] and [11] which will be studied in the third and fourth chapters are given. The second chapter is assigned for some fundamental theorems, definitions, notations and preliminaries which will be used in the thesis. In the third chapter, the existence of the global solution for the equation is stated. In the fourth and the last chapter, it is shown that the solution for the equation blows up in finite time under some conditions and an upper bound for the life-span of the solution is also obtained.