Tunceli il merkezi katı atık yönetiminde geri kazanılabilirliğin araştırılması
Investigation of the recycling in the solid waste management in Tunceli city
  1. Tez No: 321509
  2. Yazar: SİBEL GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHTAP TANYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı atık yönetimi, geri kazanım, katı atık miktarı, Solid waste management, recycle, solid waste amount
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tunceli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tunceli il merkezinde, kentsel katı atık yönetimine nüfusun etkisini; katı atıklar konusunda il merkezinde yaşayanların bilgi birikimini ve atıkların geri kazanım konusunda eğilimlerini belirlemek üzere şimdiye kadar ayrıntılı olarak herhangi bir bilimsel çalışma yapılmamıştır. Nüfus ve yaşam standartları ile orantılı olarak artış veya azalış gösterebilecek katı atık miktarı ve çeşitliliği en önemli çevresel ve ekonomik problemlerden biri olma eğilimindedir. Bundan dolayı katı atık tanımlamasını yapacak olan ve bu atıkları giderme yöntemlerini araştıran ilgili çalışmaların ayrıntılı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada; Tunceli il merkezinde yaşayanların katı atıklar konusunda bilgi birikimi ve atıkların geri kazanım konusunda eğilimlerini belirlemek üzere, toplam 22 sorudan oluşan ve daha önce Antalya ilinde uygulanmış bir anket çalışması yapılmıştır. Böylece halkın katı atıklar konusundaki bilinç düzeyleri belirlenerek, sürdürülebilir katı atık yönetimi hakkında bazı çözüm önerilerinde bulunulmuştur.İller Bankası nüfus hesaplama sonuçlarına göre Tunceli ili nüfus değerleri şu şekilde değişecektir: 2015 yılı için nüfus sayısı, 30616; 2020 yılı için nüfus sayısı, 35493 ve 2030 yılı için nüfus sayısı ise 47699 olarak artış gösterecektir. Bu yıllar için kişi başına oluşan günlük katı atık miktarları sırasıyla: 1,23 kg/kişi-gün, 1,4 kg/kişi-gün ve 1,86 kg/kişi-gün değerlerine ulaşacaktır. Yine yıllara bağlı olarak toplam nüfus için oluşacak yıllık katı atık miktarları sırasıyla: 13755 ton/yıl, 18149 ton/yıl ve 32405 ton/yıl olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlar zamanla nüfusun artacağı ve buna bağlı olarak oluşan katı atık miktarının da artacağını göstermektedir.Anket sorularından biri olan ?Geri kazanılabilir atıklarınızın (cam, plastik, metal, kağıt) evlerde geri kazanılabilir ve kazanılamayan çöpler olarak iki ayrı poşetle biriktirilmesi suretiyle bir geri kazanım kampanyası düzenlenirse bu kampanyaya katılır mısınız? sorusuna %75,64 oranında bu kampanyaya katılırım cevabı verilmiştir. Tunceli ili için geri dönüştürülebilir toplam atık miktarı, 2010 yılı için 3073 ton, 2015 yılı için 4236 ton, 2020 yılı için 5971 ton, 2025 yılı için 8416 ton ve 2030 yılı için 11925 ton olarak hesaplanmıştır. Katı atık miktarının yıllara bağlı olarak artışı ve anket sorularına verilen cevaplar Tunceli ili halkının böyle bir çalışmada destekleyici ve yardımsever olacağı sonucuna ulaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
No detailed study has been done in Tunceli city to determine the effect of the population on urban waste disposal management, the extent to which city residents are informed on waste disposal and their practices to recycle waste material.The amount and variety of solid waste, which may increase or decrease depending on the population and standards of living, tend to be one of the most prominent environmental and economic problems. Therefore, the studies that aim to define solid waste and seek ways to remove have to be done in a detailed and conscientious way. The present study aims to determine the extent of knowledge of Tunceli city residents on solid waste and their attitudes towards recycling it and it employs a survey which was conducted in Antalya city before and consists of 22 questions. Thus, determining the awareness level of the residents, some solutions on sustainable solid waste management are offered.According to the population prediction calculations by Provincial Bank, the population of Tunceli city will change as follows; 30616 in 2015, 35493 in 2020 and 47699 in 2030. Daily solid waste amount per person for these years will be 1,23 kg/person-day, 1,4 kg/person-day and 1,86 kg/person-day respectively. Annual solid waste amount for total population in these years will be 13755 ton/year, 18149 ton/year and 32405 ton/year respectively. These results show that population and solid waste amount will increase in time.75,64% of the participants said yes to the question in the survey ?if a recycling campaign to collect recyclable (glass, plastic, metal, paper) and non-recyclable material in two different containers at home was to be launched, would you think of participating in it?? The total amount of recyclable wastes produced in the municipality of Tunceli was calculated as 3073 tons for 201, 4236 tons for 2015, 5971 tons for 2020, 8416 tons for 2025 and 11925 tons for 2030. The increase of solid waste depending on time and the responses to the survey questions show that the people of Tunceli will be supportive in such an iniative.