Soğuk savaş sonrası Çin'in Ortadoğu politikası
China?s policy towards the Middle East in the post-cold war era
- Tez No: 321725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUÇİN KODAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Ortadoğu, Enerji, Karşılıklı Bağımlılık, China, Middle East, Energy, Interdependence
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada Soğuk Savaş sonrası Çin Ortadoğu politikasının dinamikleriincelenecektir. Çin'in Ortadoğu politikasında, Arap?İsrail sorunu gibi bölge içi etkenlerve uluslararası sistemdeki değişimler etkilidir. Ayrıca Çin'in enerji bağımlılığı veekonomik yükselişinin siyasi güce dönüşmesi Ortadoğu politikasını belirlemesindeetkili olmaktadır. 1978'de başlayan reformlar ile beraber Çin'in modernleşme sürecininbaşlamasıyla Çin ekonomik ağırlıklı ulusal çıkarı esas alan bir dış politika izlemektedir.Çin'in Ortadoğu politikasında enerjinin ne kadar etkin olduğunu incelemek buçalışmanın hedeflerindendir. Aynı zamanda Çin'in giderek artan bağımlılığınınberaberinde getirdiği enerji güvenliği konusu da onun Ortadoğu'yla alakalı siyasi, askerive ekonomik konularda daha fazla aktif olmasına neden olmaktadır. Diğer yandanÇin'in Ortadoğu politikasını belirleme sürecinde ABD faktörü de oldukça önemlidir.Bunların yanı sıra Çin'in İran nükleer sorununa, Filistin ? İsrail sorununa ayrıcabölgedeki Arap halk başkaldırısına bakışının nasıl olduğunu incelemek Çin'in sondönem bölgeye yönelik politikasını anlamamız konusunda oldukça yardımcı olacağıkanaati vardır. Bu çalışma Çin'in Ortadoğu politikasının ana sürükleyicisinin SoğukSavaş'dan itibaren enerji olduğunu ve ilişkilerin karşılıklı çıkar, ortak fayda eksenindeideolojik yapıdan sıyrılmış ve rasyonel bir zeminde ilerlediğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze China?s policy toward the Middle East in the Post-Cold War era. The determinants of China?s policy toward the Middle East have beenregional balances and transformation in the Middle East. After 1978 Openning Reforms,China?s new policy-makers paid attention their economic developments, so started tomake the foreign policy based on pragmatism. The main reasons of this transformationis China?s almost stunning economic growth and its oil needs. In this process China hasbeen increasingly depending to the Middle East oil. For the reason above mentioned, toexamine China?s energy dependence on the Middle East and its impact on its foreignpolicy and global policy is one of the goal of this study. At the same time, China?senergy dependence on the Middle East has been enforcing China to be more active aseconomically and politically in the region. Moreover, in order to understand how China-USA relations effect China?s Middle Eastern policy within the context energy security,sea lanes, energy pipelines. Furthermore, to have information about China?s approach tocurrent issues in the Middle East, such as Palestine-Israel conflict, Iran?s nuclear issue,the invasion of Iraq by USA etc, help us to undestand its current and future policytoward the Middle East.