Öğrencilerin üniversite tercihini etkileyen kriterlerin belirlenmesinde analitik hiyerarşi proses uygulaması ve Süleyman Demirel Üniversitesi örneği
The practice of analytic hierarchy of prosess at determination of criterions which affects the university preference of students; the example of Süleyman Demirel University
- Tez No: 321726
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Üniversite Tercihi, Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Education, University Preference, Decision with Multi Criterions, Analytic Hierarchy Process
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Eğitim, bireyleri ve toplumları doğrudan etkileyen bir süreçtir. Hayatımızın ilk günlerinden itibaren başlayan, eğitim kurumlarınca devam ettirilen ömür boyu birçok etkenin sürece katılmasıyla sürekli devam eden bir olgudur. Yine toplumların gelişmişlik seviyesinin en iyi göstergelerinden biri de eğitimdir. Eğitim kademesinin en üst basamağında yer alan üniversitelerin farklı bölümlerinde okuyacak öğrenciler üniversite sınavlarından sonra bir bölüm tercihi yapmak durumundadırlar. Öğrenciler bu tercihlerini yaparken bazı faktörlerin etkisiyle tercih yapmaktadırlar.Bu çalışmada, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sağlık Yönetimi bölümünü tercih eden öğrencilerin bu bölümü tercih ederken etkisinde kaldıkları kriterler ve bu kriterlerden en etkili olanının belirlenmesi amaçlanmıştır. Kriterler, Sağlık Yönetimi bölümü öğrencilerinin birinci ve ikinci öğretiminde okuyan 1. ve 2. Sınıf öğrencilerle yüz yüze yapılan görüşmeler neticesinde belirlenmiştir. Bu kriterlerin belirlenmesinde karar vermek amacıyla Analitik Hiyerarşi Prosesi kullanılmıştır. Analitik Hiyerarşi Proses yöntemi bir karar verme tekniği olarak, objektif ve subjektif değerlendirme kriterlerini dikkate alması ve çok sayıda kritere göre önem ağırlıklarını belirlemesinden dolayı tercih edilmiştir. Belirlenen kriterlere göre Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sağlık Yönetimi bölümünü tercih eden öğrencilerin daha çok hangi kriterlerin etkisinde kaldıkları belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education is a process which affects individuals and society. It is a notion that starts from early days of our life and permanently continues by taking part of education institutions and various agents which keeps on lifelong. Also education is one of the best way of represents improvement standarts of a country. The students who will study at universities, that is the highest level of education, have to make a choice of department after university entrance exam when students maket his choice, they can be affected by some factors.In this study, it is aimed to determine the criterions which is effective and the most effective criterion when students choose Suleyman Demirel University, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Department of Health Administration. These criterions were determined as a result of face to face interwievs with the students who study at the first and second grade of Health Administration Department. Analytic Hierarchy Process was used to decide at the determination of these criterions. Analytic Hierarchy Process was preferred as a technique of decision because of considering objective and subjective evaluation criterions and determining according to many criterions of importance value. According to the determined criterions, it is tried to determine which criterions are more effective among students who choose Suleyman Demirel University, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Department of Health Administration.