İşletmelerde bütçe uygulamalarının performansa etkisinin çalışanların farkındalıkları açısından incelenmesi
Researching effects of budget applications in businesses on performance in terms of employees awareness
- Tez No: 321737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN USUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bütçe Uygulamaları, Performans, Performans Ölçüm Yöntemleri, Budget Applications, Performance, Performance Measurement Methods
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
İşletme faaliyetlerinin devamı için en önemli unsur kardır. Yönetimin tüm fonksiyonlarının etkin bir şekilde yerine getirilmesi ile işletmeler rekabetçi ve ekonomik olarak değişken piyasalarda tutunmaya çalışmaktadırlar. Bir yönetim fonksiyonu olan planlama işletmelerin bugün neye sahip olduğu, sahip olunan varlıkların nasıl, ne şekilde kullanılması gerektiğini araştırır.İşletmelerin geçmişteki verileri kullanarak geleceğe ilişkin öngörülerde bulunabilmeleri için bütçe uygulamalarını kullanmaları bir gerekliliktir. Bu sebeple finansal durumun daha iyi tespiti, dolayısıyla alınacak kararlara ilişkin yardımcı olacak bilgilerin kaynağı da yine bütçe uygulamalarından elde edilecek veriler olacaktır. Bu çalışma işletmelerin hazırladığı bütçelerin işletme çalışanlarının performansına nasıl bir etkisinin olduğunu araştırmak amacıyla hazırlanmıştır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde; işletmelerin kullanmakta olduğu bütçe uygulamaları tanıtılmış ve bütçelemeye ilişkin temel bilgiler üzerinde durulmuştur. İkici bölümde ise; işletme çalışanlarının performanslarının ölçülmesine ilişkin bilgilere yer verilmiştir.Üçüncü bölümde; bütçe uygulamalarının performansa etkisinin çalışanların bakış açılarına göre nasıl olduğu araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The most important feature of the business works is profit. By the way of fulfilling the functions of administration effectively, businesses trying to take part in competitive and changing markets. Planning, an administration function, searches for what is businesses have today, how and in which way these belongings should be used.To give foresights it is a must use budget works by using the past data of works of businesses. For this reason, determining the financial situation better and so for sources of decisions which will be taken is budget works. This work is prepared to search how the businesses budgets affect the performance of employees.This work is consists of three sections.In the firs section, budget applications of businesses and basic data about budgeting are presented. In the second section, information about measuring business workers performances is given.In the third part, how the effects of budget applications on performance is investigated according to employees views.