TMS 37 kapsamındaki karşılıklar, koşullu borçlar, koşullu varlıkların muhasebeleştirilmesi ve işletme performansına etkisi
Accounting of provisions, contingent liabilities, contingent assets in scope of IAS 37 and efect of business performance
- Tez No: 321738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN USUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TMS 37, Karşılıklar, Koşullu Borçlar, Koşullu Varlıklar, IAS 37, Provisions, Contingent Liabilities, Contingent Assets
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarından biri olan 37 no'lu Karşılıklar, Koşullu Borçlar ve Koşullu Varlıklar standardı ele alınmıştır. Öncelikle; bu kavramlar hakkında genel bir bilgi verilip, işletmelerin karşılıklar, koşullu borçlar ve koşullu varlıkları hangi durumlarda tahakkuk ettirebileceği ve finansal tablo dipnotlarında ilgili kavramlara ilişkin ne gibi bilgilerin açıklanması gerektiği ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.Bu açıklamalar yapıldıktan sonra, bir işletmenin TMS 37 kapsamında gerçekleşen olaylara ilişkin karşılık ayırması durumunda hangi muhasebe kayıtlarını yapacağı, bu kayıtların bilanço ve gelir tablosuna etkisi oran analizi yapılarak incelenmiştir.Yapılan çalışmanın sonucunda işletmenin karşılık ayırması halinde bilanço ve gelir tablosunda bazı değişikler meydana geldiği ve kârının azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study tries to gain an insight into the number 37 Provisions, Contingent Liabilities and Contingent Assets, one of the International Financial Reporting Standards. At first a general overview has been provided about these concepts, and then under what circumstances businesses accrue provisions, contingent liabilities and contingent assets and what kind of information related to the concepts about financial statements should be explained have been examined in detail.After these explanations, in the event that recognizes provision related to incidents that occur within the scope of IAS 37 of a business, which accounting records it will make and the impact of these records on the balance-sheet and income statement have been investigated through ratio analysis.As a result of the study, it has been established that, in the event that a business recognizes provision, some changes occur in the balance-sheet and income statement of business, and that its profits are reduced.