Kadın çalışanların sosyo-psikolojik sorunları, işçi devir hızı kapsamında örgütsel ve psikolojik sonuçları ve çözüm önerileri
The social and psychological problems of working women, organizational and individual results within the framework of employee turnover, and solutions
- Tez No: 321798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN ÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Çalışma, İşgücü, Kadın İşgücü, Cinsiyet Ayrımcılığı, Rol Çatışması, İş Aile Yaşam Çatışması, Stres, Mobbing, Motivasyon, İş tatmini, Monotonluk, İşçi Devri, Work, Labour, Women Labour Force, Gender Discrimination, Role Conflict, Work-Family Conflict, Stress, Mobbing, Motivation, Job Satisfaction, Monotony, Employee Turnover
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
?Kadın Çalışanların Sosyo-Psikolojik Sorunları, İşçi Devir Hızı Kapsamında Örgütsel ve Psikolojik Sonuçları ve Çözüm Önerileri? isimli çalışmanın amacı öncelikle kadın çalışanların maruz kaldıkları sosyal ve psikolojik problemlerin tanımlanması, bu problemlerin örgütsel ve bireysel anlamda sonuçlarının ortaya konulması, bu problemlere yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve bu problemlerin işçi devri bağlamında etkilerinin incelenmesidir. Bu amaca yönelik olarak öncelikle, çalışma kavramının tanımından başlanarak, kadın çalışma ve işgücü kavramları ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Daha sonra tezin ikinci bölümünde kadın çalışanların sosyal problemleri olan cinsiyet ayrımcılığı, rol çatışması ve iş aile yaşam çatışması, psikolojik problemler olan stres, mobbing, motivasyon, iş tatmini, monotonluk gibi kavramlar sebep, sonuç ve çözüm önerileri bağlamında incelenmiştir. Ayrıca kadın çalışanların sosyal ve psikolojik problemlerinin işçi devir hızına olan yansımaları da değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study called ?The Social And Psychological Problems of Working Women, Organizational And Individual Results Within The Framework of Employee Turnover, and Solutions? is firstly to recognize the social and psychological proplems of working employees, to reveal the results of these problems both on an individual and organizational level, to find solutions to them and to analyze their impacts on the employee turnover. For this purpose, primarily, the definition of the problem is given, and the working women and women labour force are explained in detail. In the second part of the thesis, the social problems of the women such as gender discrimination, role conflict, work-family conflict, and after that the psychological problems like stres, mobbing, motivation, job satisfaction, and monotony are taken into account within the framework of reasons, results and ultimate solutions. Additionally, the reflections of these social and psychological problems of women employees on the employee turnover are focused.