Antalya'da misyonerlik faaliyetleri
Missionary activities in Antalya
- Tez No: 321823
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NASUH GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Misyon, Misyonerlik, Evrensel Dinler, Antalya, Mission, Missionary, Universal, Religions, Antalya
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Türkiye'nin coğrafi konumu, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan bir alanda yer alması, dünyanın değişik medeniyet ve kültürlerine beşiklik yapmış bir bölgesinde bulunması, yüzyıllardan beri çeşitli tehditlere maruz kalmasına vesile teşkil etmektedirMisyonerlik genel olarak bütün evrensel dinler için, özel olarak Hıristiyanlık dini için kullanılır. Dinler evrensellik iddiası taşıyor ve bütün insanlığa dini manada kurtuluş öğretisi sunduklarını söylüyorsa, bu amacı gerçekleştirmek için misyonerlik faaliyetlerine yönelmek durumundadır. Bu yönü ile misyonerlik sadece Hıristiyanlık'ta değil, Budizm, Hinduizm gibi bütün insanlığa ulaşmayı ve tüm dünyaya yayılmayı amaçlayan dinlerde de görülmektedir. Ancak Hıristiyanlığın ilk dönemlerinden itibaren misyonerliğin var olması, onu daha çok Hıristiyanlık'la özdeşleştirmiştirHıristiyanlığı dünyaya yaymak için çalışan misyonerler, bu amaçlarını çok dinli ve çok dilli farklı etnik unsurların bir arada yaşadığı Osmanlı topraklarında açtıkları okullar vasıtasıyla gerçekleştirmeye çalışmışlardır. Böylece, hem kendi mezhep ve dinlerine insan kazandırmışlar, hem de ait oldukları ülkelerin, Osmanlı Devleti üzerindeki emellerine hizmet edecek yandaş gruplar oluşturmuşlardır. Azınlıkların Osmanlı'dan ayrılmasında etkili olan misyonerlik faaliyetleri, ancak Cumhuriyet döneminde denetim altına alınabilmiştir. Bu araştırmada, misyonerlerin Antalya'da yapmış oldukları faaliyetler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Geographical position of Turkey located in a place connecting the Europe and Asia, located in a region which is the cradle of many different civilizations and cultures of the world serves as a matter of being exposed to various dangers for centuries.Missionary is used in general for whole universal religions, especially for Christianity. If religions have the assertion of universality and say that they have submitted the doctrine of salvation in a religious sense, it should have tend to missionary activities. Missionary with this aspect is seen not only in Christianity but also in religions like Buddhism, Hinduism aiming at reaching whole humankind and spreading all over the world. But since primordial times of Christianity, existing of missionary is identified with Christianity much more.Missionaries working for spreading Christianity all over the world try to accomplish their goal through schools opened at Ottoman territories where multi-faith and multilingual different ethnic elements live together. Thus, they both bring people in their own sect and religion and form partisan groups which serve for the desires on the Ottoman Empire. Missionary activities having an impact on minorities? separation from Ottoman Empire are taken in hand just in Republic period. In this research, activities made by missionaries in Antalya are emphasized.