İşgörenlerde işe adanmanın ve proaktif davranışların oluşumunda örgütsel güven ile örgütsel özdeşleşmenin önemi
Role of organizational trust and organizational identification in the formation of employees' engagement to work and their proactive behaviors
  1. Tez No: 321843
  2. Yazar: PELİN KANTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İBİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşe adanma, proaktif davranışlar, örgütsel güven, örgütselözdeşleşme, work engagement, proactive behavior, organizational trust andorganizational identification
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Tez çalışmasının temel amacı, işgörenlerin işe adanmalarında ve proaktifdavranışlar sergilemelerinde örgütsel güven ile örgütsel özdeşleşmenin rolününincelenmesidir. Bu doğrultuda, işe adanma, proaktif davranışlar, örgütsel güven veörgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkilerin açıklanması amaçlanmaktadır. Çalışmanınkuramsal çerçevesini işe adanma, proaktif davranışlar, örgütsel güven ve örgütselözdeşleşme kavramlarının açıklanması, bu kavramların oluşumunu etkileyen bireysel veörgütsel faktörlerin incelenmesi oluşturmaktadır. Ayrıca söz konusu kavramların önemive birbirleriyle ilişkileri de ele alınmaktadır.Literatürde, işe adanmanın ve proaktif davranışların oluşumunda bireysel veörgütsel öncüllerin etkili olduğu ileri sürülmektedir. Örgütsel güven ve örgütselözdeşleşme, işgörenlerin işe adanmalarında ve proaktif davranışlar sergilemelerindeetkili olduğu kabul edilen öncüller içerisinde yer almaktadır. Bununla birlikte, örgütselgüven ve örgütsel özdeşleşme değişkenlerin karşılıklı olarak etkileşim içerisindeolduğu; benzer şekilde, işe adanma ile proaktif davranışlar arasında da karşılıklı biretkileşimin olduğu kabul edilmektedir. Bu bağlamda, tez çalışmasının araştırmabölümünde, söz konusu değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi ve araştırmamodeli çerçevesinde bağımsız değişkenler ile bağımlı değişkenler arasındaki ilişkilerinaçıklanması amaçlanmaktadır.Araştırma amacı doğrultusunda, Antalya ilinde faaliyet gösteren özel bir sağlıkkuruluşunun beş hastanesinde görev yapmakta olan 321 çalışandan anket yöntemiaracılığıyla elde edilen veriler faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizlerivasıtasıyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; işeadanma, proaktif davranışlar, örgütsel güven ve örgütsel özdeşleşme değişkenleriarasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkilerin bulunduğu kabul edilmiştir. Bununlabirlikte, araştırma modelindeki bağımsız değişkenlerin (örgütsel güven, örgütselözdeşleşme) bağımlı değişkenleri (işe adanma, proaktif davranışlar) etkileme düzeyleriile bağımsız ve bağımlı değişkenlerin kendi aralarındaki etkileşim düzeyleriaçıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis work is to investigate the role of organizationaltrust and organizational identification in employees' proactive behaviours and theirengagement to work. In this respect, the relationship between engagement to work,proactive behaviours, organizational trust and organizational identification is intendedto be explained in the thesis. The theoretical framework of the study is composed of theexplanation of work engagement, proactive behaviours, organizational trust andorganizational identification as well as examining individual and organizational factorsthat influence the formation of these concepts. In addition, the importance of theseconcepts and the relationships between them are discussed.In literature, individual and organizational premises are suggested to be effectivein the formation of work engagement and proactive behaviours. Organizational trust andorganizational identification are among the premises which are considered to beeffective in employees' proactive behaviours and their engagement to work. However,organizational trust and organizational identification variables are said to be in mutualinteraction; moreover, a similar relationship between engagement to work and proactivebehaviours is considered to exist. In this context, research part of the thesis aims atdetermining the relationships between these variables and disclosing the relationshipsbetween the independent and the dependent variables within the framework of researchmodel.For the purpose of research, survey data, which have been collected throughsurvey method from 321 employees who work in five different hospitals of a certainprivate health organization operating in the province of Antalya, have been evaluated bymeans of factor analysis, correlation analysis and regression analysis. Based on thefindings gathered from this study, it has been assured that there are statisticallysignificant relationships between engagement to work, proactive behaviour,organizational trust and organizational identification variables. However, the influencelevel of independent variables (organizational trust, organizational identification) ondependent variables (work, dedication, and proactive behavior) and the level betweentheir own interactions are described in the study.