Türkiye'de uygulanan para ve maliye politikalarının imalat sanayii üzerindeki etkileri: 1980-2009
The effects of monetary and fiscal policies applied in the manufacturing industry in Turkey: 1980-2009
- Tez No: 321852
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKYILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Para Politikası, maliye Politikası, İmalat sanayi, VAR Modeli, Enflasyon Hedeflemesi, Mali Kural, Monetary Policy, Fiscal Policy, Manufacturing Industry, Vector Autoregression Model (VAR)
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
Ülkeler makro ekonomik hedeflerine ulaşabilmek için para ve maliye politikalarından faydalanmaktadırlar. İç dengeye ilişkin makro ekonomik performans kriterleri; ekonomik büyüme, işsizlik oranı ve enflasyon oranıdır. Para ve maliye politikalarının birbirlerini destekler nitelikte uygulanması, performans kriterleriyle ilgili hedeflere ulaşılmasını kolaylaştırmaktadır. Para politikası, zaman içersinde bazen parasal hedefleme stratejisi şeklinde, bazen döviz kuru hedeflemesi şeklinde, bazen de enflasyon hedeflemesi şeklinde uygulanmaktadır. Özellikle 1990'lı yıllardan itibaren uygulanan para politikalarının temel hedefi, fiyat istikrarını sağlamak olarak belirlenmiştir. Bu çalışma, Türkiye'de 1980 ile 2009 yılları arasında uygulanan para ve maliye politikalarının, imalat sanayii sektöründe ortaya çıkarmış olduğu etkilerinin analizini yapmaktadır. Bu kapsamda ilk Vektör Otoregresyon Modeli (VAR) kullanılarak para ve maliye politikalarının Türk imalat sanayii üzerindeki etkileri incelenmiştir. İkinci olarak para ve maliye politikalarının hangisinin daha etkili olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Son olarak incelenen dönemde meydana gelen ekonomik krizlerin imalat sanayii üzerine olumsuz etkilerinin olup olmadığı sorgulanmıştır. Para ve maliye politikalarının imalat sanayiini önemli derecede etkilediği ortaya çıkmıştır. Maliye politikaları, imalat sanayii temsil eden parametrelerin tamamını etkilerken, para politikaları sadece bazı değişkenleri etkilemektedir. Buna karşılık, para ve maliye politikalarının imalat sanayii kapasite kullanım oranı üzerinde ve ekonomik krizlerin imalat sanayii üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In order to reach their macroeconomics goals, countries benefit from monetary and fiscal policies. The macro economic performance criteria for internal balance are as follows; economic growth, unemployment rate and inflation rate. Implementation of monetary and fiscal policies in a consistent manner makes it easier to reach the purposes connected with the performance criteria. Monetary policy is implemented in the forms of monetary targeting strategy, exchange rate targeting and inflation targeting in the course of time. The major aim of monetary policy has been identified as maintaining price stability particularly after the 1990?s. This study analyses the effects of monetary and fiscal policies applied in Turkey on manufacturing industry during the years between 1980 and 2009. Within this framework, firstly the effects of monetary and fiscal policies on Turkish manufacturing industry are examined by using the Vector Autoregression Model (VAR). Secondly, an attempt has been made to determine whether the monetary or the fiscal policy is more effective. Finally, whether economic crises had any negative effect on manufacturing industry have been questioned. The results of the work suggest that monetary and fiscal policies significantly affect the manufacturing industry. While fiscal policies have an influence on all of the parameters presenting manufacturing industry, monetary policy appears to be effective only on some variables. On the other hand, it appears that monetary and fiscal policies have no significant effect on capacity utilization rate in manufacturing industry. Further more, economic crises seem to have no major effect on manufacturing industry.