Meslek yüksekokullarında Türk dili dersinin etkililiğinin arttırılmasına yönelik bir aksiyon araştırması
An action research aiming at improving the effectiveness of Turkish language course in vocational schools of higher education
- Tez No: 321904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT UNGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Meslek Yüksekokulu, Türk Dili Dersi, Aksiyon Araştırması, Nitel Yöntem, Vocational School of Higher Education, Turkish Language Course, Action Research, Qualitative Method
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırmanın amacı, meslek yüksekokullarında okutulan Türk Dili dersinin amacına ulaşabilmesi için etkililiğinin artırılması konusunda, dersi veren öğretim elemanının uygulamasını kendi yansıtmaları ve öğrenci görüşleri aracılığıyla geliştirebilmesidir. Bu amaca yönelik olarak nitel yöntemle aksiyon araştırması yürütülmüştür. Bu yöntemin seçilmesinde öne çıkan etkenler aksiyon araştırmasının bizzat uygulayıcısının araştırmanın içinde olması, uygulamada ortaya çıkan problemleri bizzat gözlemleyerek tespit edebilmesi ve getirdiği çözümleri sınıf ortamında uygulayarak sonuçlarını görebilme imkânını sağlamasıdır.Çalışma 2011-2012 eğitim-öğretim yılının 14 haftalık ders süresinde öğrenim gören 186 öğrenci ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak araştırmacı günlüğü, öğrenci günlüğü ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Öğrencilere tutturulan günlük ve uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme formlarının analizi neticesinde bazı öğrencilerin çalışmaya yönelik hiç veri sağlamadığı veya veri kaynağı olarak yetersiz kaldığı ortaya çıkmıştır. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuş ve sürekli karşılaştırmalı metottan yararlanılmıştır.Çalışma sonucunda öğrencilerin ilgili ve duyarlı yaklaşmasının sağlanması ve dersin etkili kılınabilmesi için öğreticinin dersi önemseyerek model olması gerektiği; öğrencilerin dil bilinci kazandıracak metinlerle derste karşılaşmalarının sağlanması ve yazı çalışmaları yaptırılarak öğrenciyle birlikte kontrol edilmesi gerektiği; öğrenci sayısının fazla olduğu sınıflarda her öğrencinin katılımını sağlayacak tekniklerin kullanılmasının gerektiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study aims to improve the practices of the Turkish language course lecturer through the views of the students and the reflection of the lecturer himself in order to achieve the objectives of the course which is offered in vocational schools of higher education. To this end, an action research design was adopted within qualitative research approach. This approach enables the researcher to be in the very process of the research as a practitioner, and provides the pratitioner with the opportunity of observing and detecting the problems occur during the practice as well as evaluate the results of the new practices implemented after the designation of the problems.The study was conducted on 186 students in 14 weeks period in 2011-2012 academic year. The data was collected through the diaries of the practitioner, and semi-structured interviews with the students. Some of the students did not provide any or enough data within the scope of the study during the data colection process. The data were processed by constant-comparative analysis.At the end of the study, the practitioner concluded that the course lecturer should be the model for the students by attaching importance to the course and be a model to the students in this respect. Besides, the students need to be engaged with literary works which provide to them language awareness, and thus this should be practiced with the the writing practices. Additioanlly, necessary techniques which enable the large number of students to participate in such activities should be used in the crowded classrooms.