İlköğretim-lise öğretmen ve öğrencilerinin sürdürülebilir kalkınma ile biyolojik çeşitliliğe ilişkin görüşleri üzerine bir çalışma
The research of prmary?high school teachers and students? opinons about sustainable development and biological diversity
  1. Tez No: 321905
  2. Yazar: CANAN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA ÇİMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Biyolojik Çeşitlilik, Biyolojik Çeşitliliğin Korunması, Sustainable Development, Biodiversity, Conservation of Biodiversity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın amacı biyolojik çeşitliliğin öneminin ve azalmasının sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde öğretmen ve öğrenciler tarafından değerlendirilmesini sağlamaktır. Araştırma sürecinde, sürdürülebilir kalkınma ile biyolojik çeşitliliğin teorik çerçevesi ve sürdürülebilir kalkınma ve biyolojik çeşitlilik arasındaki ilişki ile ilgili literatür incelemesi yapılmıştır. Araştırma yaklaşımı olarak karma yaklaşım benimsenmiştir. Veri toplama aracı olarak mülakat ve anket geliştirilmiş, anketlerin önce pilot çalışması yapılmış sonra uygulanmıştır. Ayrıca anketlerin son bölümüne öğrenci görüşlerinin alınması amacıyla açık uçlu sorular yerleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu Trabzon ilinin Sürmene ilçesinde bulunan 4 lise, 3 ilköğretim okulu Araklı ilçesinde bulunan bir ise oluşturmuştur. 12 öğretmen ile mülakat yapılmış, oluşturulan anketler 570 öğrenciye uygulanmıştır.570 öğrenciden rastgele seçilen öğrencilerin cevap verdikleri açık uçlu sorular analiz edilmiştir.. Son olarak ilköğretim-ortaöğretim öğretim programları konunun öneminin nasıl vurgulandığını incelemek amacıyla doküman analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Mülakatlardan toplanan veriler sürekli karşılaştırmalı analiz yöntemiyle, öğrencilerin cevap verdiği açık uçlu sorulardan toplanan veriler tematik analizle, anketlerden elde edilen veriler SPSS-16.0 programı ile analiz edilmiştir. Yapılan anket ve mülakatların neticesinde sürdürülebilir kalkınma ile Biyolojik çeşitlilik arasındaki ilişki katılımcı öğretmen görüşleri tarafından değerlendirildiğinde beşeri faktörlerin bu ilişki üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İnsan faaliyetlerinin olumsuz etkisi sonucunda biyolojik çeşitlilik giderek azalmakta bu durumda sürdürülebilir kalkınmayı etkilemektedir. Dolayısıyla beşeri faktörlerin kontrol altına alınması gerekmektedir. Bundan dolayı insanların duyarsız davranışlarının ortadan kaldırılması için çeşitli etkinlikler düzenlenmeli, insanlık bu konuda bilinçlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to provide the importance of biodiversity and sustainable development in gradually diminishing of this wealth by teachers and students. The research process, it was reviewed of the literature of theoretical framework for sustainable development and biological diversity, and the relationship between biological diversity and sustainable development and Within the framework of sustainable development for obtaining of teachers and students' perceptions about how to preserve biodiversity.. Sample of the research group of 4 high schools and, three elementary schools in the district of Trabzon province Surmene, and one high school in the district Araklı was established. interview was made to 12 teachers and surveys that were done was applied on 570 students. Students in 570 randomly selected students to have responded to open-ended questions were analyzed. Interview and survey data collection tool was developed as a pilot study conducted before and after questionnaires were applied. In addition to taking surveys of students' views, open-ended questions are at the last part. Finally, the elementary-secondary education program to examine importance of the issue, curriculum we are talking about has been analyzed by using document analysis method. Data collected from interviews is analyzed with method of analysis of Constant comparative, the data collected to respond to students' open-ended questions were analyzed by thematic analysis., questionnaires were analyzed using SPSS-16.0 Program.As a result of the survey and interviews with participating teachers'views of the relationship between sustainable development and biological diversity are evaluated by the effect on this relationship has been found that human factors. Ecosystem and genetic diversity, species diversity and conservation of biological diversity and genetic diversity of all individuals irrespective of gender insensitive acts on issues such as finding the investigator reaches a conclusion to another. As a result of adverse biological effects of human activities gradually decrease diversity effect due to the sustainable development of human factor in this case must be controlled. Therefore, a variety of events organized for the elimination of the behavior of insensitive people, humanity conscious of this subject.