Klasik İslam Hukukçularına göre cezalandırmanın gayesi
The aim of punishment according to classical Islamic Law authorities
  1. Tez No: 321965
  2. Yazar: NAZIM BÜYÜKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ SELİM HAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Punishment, Deterrence, Atonement, Justice, Rehabilitation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
“Klasik İslam Hukukçularına Göre Cezalandırmanın Gayesi”adını taşıyan bu tez cezaların konuluşundaki gayeleri araştırmaktadır. Tez iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde cezalandırmanın geleceğe dönük amacı araştırılmış ve tartışılmıştır. Bu bölümde toplum menfaatinin korunması, caydırıcılık ve ıslah ilkeleri incelenmiştir. İkinci bölümde cezalandırmanın geçmişe yönelik amacı ele alınmıştır. Bu bölümde keffâret ilkesi, adalet ilkesi ve mağdurun ve toplum vicdanının teskin edilmesi ele alınmıştır.Anahtar Kelimeler : Cezalandırma, Maslahat, Caydırıcılık, Keffâret, Adâlet, Islah
Özet (Çeviri)
This thesis is entitled The Aim Of Punishment According To Classical Islamic Law Authoritis. This study aims at clarifying benefits of Islamic Criminal Law according to classical İslamic law authorities. It consists of an introduction, two main chapters, a conclusion and a bibliography. In the first chapter The purpose of punishments for the future were researched and discussed. In this chapter, the protection of the interests of society, deterrence and rehabilitation are also researched. In the second chapter The purpose of retroactive punishment is studied. In this section, the principle of expiation (Atonement) , the principle of justice and conscience of the victim and the community are researched .