Cezalandırmanın amacını açıklayan teoriler: 5237 sayılı TCK'nın temel ilkeleri ile ceza sorumluluğunun esasına ilişkin hükümlerinin incelenmesi
Theories explaining the purpose of punishment: examining the basic principles of the TPC no. 5237 and the provisions regarding the basis of criminal responsibility
  1. Tez No: 675620
  2. Yazar: PİRALİ ÇAĞRI ŞENSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONER DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Purpose of Punishment, Criminal Law and Philosophy, Turkish Penal Code, Philosophy of Law, General Theory of Crime
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Cezalandırmanın Amacını Açıklayan Teoriler: 5237 Sayılı TCK'nın Temel İlkeleri ile Ceza Sorumluluğunun Esasına İlişkin Hükümlerinin Yaklaşımı" başlığını taşıyan çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümde cezalandırmanın amacını açıklayan teoriler ele alınmıştır. Yapılan incelemede görülmüştür ki insanlık tarihinin en kadim dönemlerinden beri cezalar sosyal yaşam içerisinde var olmuştur. İlkel ve medenî toplumlar cezalandırmaya çeşitli anlamlar vermiş ve böylelikle ceza hukuku inkişaf etmiştir. Aydınlanmayla birlikte pek çok felsefî düşünce cezalandırmanın gayesini ortaya koymaya çalışmıştır. Bu teorilerden ilki olan klasik okul anlayışı mutlak adalet teorisi ve sosyal savunma teorisi şeklinde iki alt başlık altında incelenmektedir. Mutlak adalet teorisi cezalandırmanın amacını kefaret ve adalet olarak görürken sosyal fayda teorisine göre cezalandırmanın amacı toplum faydasıdır ve bunu sağlarken ıslah ve caydırma fonksiyonu kullanılır. Bu iki düşünce karma okul çatısı altında birleşerek diyalektik üçüncü bir klasik okul yaklaşımı ortaya çıkmıştır. Klasik okulu eleştiren biyolojik yaklaşım özgür iradeyi reddederek özgür iradeye sahip olmayan insanın cezalandırılmasının anlamsız olduğunu, suçluların hasta cezanınsa tedavi olduğunu ileri sürmüştür. Her iki düşünce üçüncü yol okulu tarafından bir araya getirilerek diyalektik bir yaklaşım benimsenmiştir. Bununla birlikte biyolojik okulun toplum için bireyi feda ettiği eleştirisiyle ortaya çıkan yeni sosyal savunma yaklaşımı cezalandırmanın amacını suça sürüklenen bireyin yeniden topluma kazandırılması olduğunu iddia etmiştir. Tüm bu yapılan tartışmalar teknik hukuk metodu tarafından hukuk dışı tartışmalar olmakla itham edilmiş, hukukçuların cezalandırmaya bir amaç araması abes bulunmuş, hukukçunun görevinin hukuku uygulamaktan ibaret olduğu iddia edilmiştir. Tüm bu yaklaşımların yanında hümanist ceza hukuku, düşman ceza hukuku, eleştirel (sınıf eksenli) ceza hukuku ve onarıcı ceza hukuku gibi nispeten güçsüz kalmış yaklaşımlar da çalışma kapsamında ele alınmıştır. Tüm bu incelemelerden elde ettiğimiz netice ve kanaatlere değerlendirmeler ve kanaatimiz başlıklarıyla çalışmada yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Türk Ceza Hukuku Genel Hükümleri'nin suç genel teorisi incelenmiştir. Bu bölümde öncelikle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hazırlanırken komisyonda ele alınan yaklaşımlar incelenmiştir. Daha sonra Türk Ceza Hukuku kapsamındaki bazı kanunlarda amaca ilişkin hükümler incelenmiş, Yargıtay'ın kararlarına değinilmiştir. Daha sonra Türk Ceza Kanunu'nun genel ilkeleriyle irade ve kusura ilişkin Türk Ceza Kanunu yaklaşımıyla suçun özel görünüş biçimleri ele alınmıştır. Bu noktada kanun koyucunun gerek gördükçe tüm teorilere yer verdiği, ancak ağırlıklı olarak klasik okul yaklaşımı benimsediği keşfedilmiştir. Çalışma neticesinde xi elde etmiş olduğumuz tüm bilgiler görüş ve önerilerimizle birlikte sonuçlar ve öneriler bölümünde ifade edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Cezalandırmanın Amacı, Ceza Hukuku ve Felsefesi, Türk Ceza Kanunu, Hukuk Felsefesi, Suç Genel Teorisi
Özet (Çeviri)
Our study titled“Theories Explaining the Purpose of Punishment: The Approach of the Basic Principles of the TPC No. 5237 and the Provisions Regarding the Basis of Criminal Responsibility ”consists of two parts. In the first part of our study, theories explaining the purpose of punishment are discussed. It has been seen in the examination that punishments have existed in social life since the earliest periods of human history. Primitive and civilized societies gave various meanings to punishment and thus the Criminal Law developed. With the Enlightenment, many philosophical ideas tried to reveal the purpose of punishment. Classical School understanding, which is the first examined of these theories, is under two sub-headings: Absolute Justice Theory and Social Defense Theory. While Absolute Justice Theory sees the purpose of punishment as atonement and justice, according to Social Utility Theory, the purpose of punishment is social benefit and while providing this, the function of correction and deterrence is used. By combining these two ideas under the umbrella of the Mixed School, a dialectical third Classical School approach has emerged. The Biological approach, which criticized the Classical School, denied free will and claimed that punishing a person who does not have free will is meaningless. According to them; criminals are sick, punishments are treatment. Both ideas were brought together by the Third Way School and a dialectical approach was adopted. All these debates have been accused of being unrelated to law arguments by the Technical Law Method. It has been deemed absurd for the jurist to seek a purpose for punishment, and it has been claimed that the duty of the jurist consists of applying the law. In addition to all these approaches, relatively weak approaches such as Humanist Criminal Law, Enemy Criminal Law, Critical (Class Based) Criminal Law and Restorative Criminal Law are also discussed within the scope of our study. The results and opinions we have obtained from all these examinations are included in our study under the titles of evaluations and our opinion. In the second part of our study,“the General Provisions of Turkish Criminal Cod”'s general theory has been examined. In this section, first of all, the approaches taken in the commission while preparing the Turkish Criminal Code numbered 5237 are examined. Later, the provisions related to the purpose in some laws within the scope of Turkish Criminal Law were examined and the decisions of the Turkish Supreme Court were mentioned. Then, with the general principles of the Turkish Criminal Code and the Turkish Criminal Code approach regarding will and fault, special appearance forms of the crime were discussed. At this point, it was discovered that the legislator included all the theories as needed, but mainly adopted the Classical School approach. All the information we have xiii obtained as a result of our study is expressed in the results and recommendations section, together with our opinions and suggestions.