Endonezyalı Müfessir Muhammed Kureyş Şihab ve 'el-Misbah' adlı tefsirindeki metodu
Mohammed Kureyş Şihab and his tafsir al-Misbah's method
- Tez No: 321981
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Muhammed K. Şihab, Tafsir al-Misbah, Method
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Muhammed K. Şihab el-Misbah tefsirini yazarken üç yöntemi bir arada kullanmıştır. Yani; tahlili, mukaran ve mevzui. Birinci yöntemi Kur'an'daki ayetleri sıralarına göre tefsir etmede kullanmıştır. İkinci yöntemi görüşleri mukayese ederken kullanmıştır. Mesela çağdaş ve eski alimlerin görüşleri arasında mukayese edip kendi görüşünü söylemiştir. Üçüncü yöntemi surelerin amacı ve ana konusunu anlatma amacıyla kullanmıştır. Muhammed K. Şihab tefsirinde ayetler arasında ve sureler arasındaki ilişkileri derin bir şekilde açıklamaya çalışmıştır. Bu yüzden o bir sureyi tefsir ederken kendisinden önceki surelerle olan münasebetini izah etmiştir. Muhammed K. Şihab ayetleri içerdikleri konulara göre gruplamıştır. Ayetlerin konularına göre gruplandırarak tefsir edilmesi, diğer ayetlerin daha iyi anlamasına katkı sağlar.Anahtar Kelimeler; Muhammed K. Şihab, el-Misbah Tefsiri, Metod
Özet (Çeviri)
Muhammed K. Şihab has used three methods when he writes the Tafsir al-Misbah. For example: sometime he use tahlili method, sometime he use mukaran method, and sometime he use tematic method. The tahlili method that is used when he interprates from surah of Fatiha to surah An-Nas. The second method that is used when he takes other interpreter?s opinion for interpreting ayet or surah. Muhammed K. Şihab used tematıc method when he explain about the aim of surah. Sometime Muhammad K. Şihab used three method for one tıme. And also Muhammed K. Şihab explains the relation between ayet and ayet, and between surah and surah. Because of that when he interprets one surah, he explain the relation between that surat and previous surah. And than Muhammed K. Şihab before interprets ayet to ayet he groups ayet according the same tema.