Öğrenen organizasyonlar ve eğitim uygulamaları arasındaki ilişki: Sağlık işletmelerinde bir uygulama
The relationship between learning organizations and training applications: An application in health enterprises
- Tez No: 321982
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SUAT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Örgütsel Öğrenme, Öğrenen Organizasyon, Eğitim, Learning, Organizational Learning, Learning Organization, Training
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Öğrenen organizasyon kavramı son yıllarda yönetim alanında sıkça duyulan konuların başında gelmektedir. Hızlı bir değişimin yaşandığı günümüz dünyasında işletmelerin süreklilik kazanması için değişen şartlara uyum sağlaması gerekmektedir. Bu uyum sürecinde öğrenme büyük önem taşımaktadır. Öğrenmenin gerçekleşmesi için gerekli olan şartlar, işletmelerdeki eğitim uygulamaları ile sağlanmaktadır. Bu bağlamda işletmelerde eğitim uygulamaları öğrenen bir organizasyon olabilmek açısından önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasının amacı öğrenen organizasyon kavramına açıklık getirerek, Kayseri ilindeki özel hastanelerin öğrenen organizasyon durumlarını ölçmek ve öğrenen organizasyonlar ile eğitim uygulamaları arasındaki ilişkiyi belirlemektir.Araştırma kapsamındaki 10 tane özel hastaneden anket yöntemi ile elde edilen verilere göre analizler yapılmıştır. Araştırmanın amacına yönelik oluşturulan hipotezler ki kare ve farklılık analizleri ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, the concept of learning organization is one of the frequently heard issues in management. Nowadays, for continuity of enterprises, they must adapt to changing conditions. Learning has great importance in this process of adaptation. Conditions which are necessary for learning are provided by training applications in enterprises. So training applications is very important to became a learning organization. The aim of this thesis is to clarify the concept of learning organization, measure the learning organization status of private hospitals in Kayseri and examine the relationship between learning organization and training application.Analysis were carried out according to the data obtained through questionnaire method from ten private hospital. Hypotheses which created for the aim of the thesis are tested using chi square and descriptive analysis.