Yunan tanrılarının ve tanrıçalarının sıfatları ile Allah'ın sıfatlarının karşılaştırılması
Comparison of the Greek gods' and goddesses' attributes with Allah's attributes
- Tez No: 321980
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mitoloji, Tanrılar, Tanrıçalar, Yunan Tanrılarının ve Tanrıçalarının Sıfatları, Allah'ın Sıfatları, Mythology, Gods, Goddesses, The Greek Gods' and Goddesses' Attributes, Allah's Attributes
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Tez çalışmasının konusu Yunan tanrılarının ve tanrıçalarının sıfatları ile başladığı için ve dolayısıyla mitolojik bir içeriğe sahip olduğu için tezin giriş bölümünde ilk önce mitolojinin tanımı üzerinde durularak bazı araştırmacıların mit, mitos ve mitoloji tanımları hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. Daha sonra mitos çeşitleri ve mitlerin temel özellikleri üzerinde durulmuş ayrıca mitolojinin konusu ve diğer alanlarla olan ilişkileri belirtilerek yine bu konuda da çeşitli araştırmacıların görüşlerine değinilmiştir.Birinci bölümde Yunan mitolojisinin ilk tanrıları olarak kabul edilen Titanlar'dan başlayarak ve on iki Olymposlu olarak tabir edilen Yunan mitolojisindeki en önemli tanrılar ve tanrıçalar ile konuya devam edilmiş, daha sonra ikinci kuşak tanrılara ve tanrıçalara değinilmiştir. Bu bahsedilen tanrı kuşaklarının belirgin özellikleri ve sıfatları üzerinde durulmuştur. Son olarak bazı tanrısal varlıklara ve İslam dinindeki melekler ve cinlerle özdeşleştirilebilen ve tanrısal genç kızlar olarak da tabir edilen varlıklara değinilmiş ve onların çeşitli özelliklerinden ve sıfatlarından bahsedilmiştir.İkinci bölümde ayetlerden ve hadislerden örnekler ışığında Allah'ın zati ve subuti, ayrıca Mekki ve Medeni sıfatları üzerinde durulmuştur. Bu bölümde Allah'ın sıfatları hakkında bilgiler verilmiştir.Son olarak üçüncü bölümde ise Yunan tanrılarının ve tanrıçalarının sıfatları ile Allah'ın sıfatları karşılaştırılmıştır. Bu noktada, bazı Yunan tanrılarının ve tanrıçalarının sıfatlarının Allah'ın sıfatlarında tam olarak bir karşılığı olmadığı için bu gibi sıfatlar İslam'daki başka unsurların, yani peygamberlerin, meleklerin ve cinlerin özellikleri ile kıyaslanmıştır. Esasında Allah'ın sıfatlarının her birinin Yunan tanrılarının ve tanrıçalarının her birine denk geldiği söylenebilir. Zaten antik çağlarda insanların soyut şeyleri algılamadaki ya da onlara inanmaktaki zorlukları göz önüne alındığında o dönemdeki insanların her soyut özelliği bir tanrıda, tanrıçada ya da bir tanrısal varlıkta nasıl ve neden somutlaştırdıkları ve kişileştirdikleri daha kolay anlaşılabilir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the comparison of the attributes of the Greek gods and goddesses with the attributes of Allah, who is the god of Islam.For this purpose, at the beginning, a mythological content for the first section of the thesis some definitions of terms such as myth, the mythos and mythology will be given. Then the mythos varieties and myths of the basic features of the discussed also the subject of mythology and other areas of the relationship, indicating again this regard, researchers in a variety of reviews will be mentioned.In the first chapter, the first gods and goddesses of the Greek mythology regarded as Titans and then Olympian gods and goddesses will be described. Then the second are going to be mentioned. Prominent features and attributes of this generation of gods and goddesses were emphasized. Finally, some of divine beings and of Islam, identify with angels, demons and godly young girls as the expression of the assets with their various characteristics and attributes will be mentioned.The second chapter includes the description of caharacteristics and attributes of God of Islam, Allah with reference to the verses of the Holy Book, Kur?an regarding to Makki and Medeni attributes, and traditions of the Prophet Muhammad, that is hadiths will be given.Finally, in the third chapter, attributes of the Greek gods and goddesses, and of Allah will be compared. At this point, due to some of the attributes of Greek gods and goddesses do not full equivalent to the Allah's, we tried to compare with the attributes of other elements, namely the prophets, the angels, and demons. In fact, each attributes of Allah is, can be said, equivalent to each one of the Greek gods and goddesses. Already in the ancient times, regarding to the difficulty of perception of abstract things, it is easily understandable how people think of the every abstract thing in one god, a goddess or a divine being, embodying and personalizing.