Ünye'deki Türk Devri yapıları
Turkish Period structures in Ünye
- Tez No: 321984
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Ünye, Osmanlı, Mimari, Ünye, Ottoman Empire, Architecture
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Araştırmamızda Ordu ili Ünye ilçesinin, kasaba ve köylerinin tarihi gelişimlerini de dikkate alarak Türklerin bölgeyi fetihleri sonrasında oluşturdukları anıtsal eserler ele alınmıştır.Çalışmamızda bazıları çeşitli araştırmalara konu olan, büyük kısmı henüz bilinmezliğini koruyan Ünye'deki Türk Dönemi Yapıları ele alınacak; söz konusu binalar ya da kalıntılar; mimari ve yapı elemanları kent ya da arazi konumları, mekân organizasyonu, dekoratif unsurlar, malzeme ve teknik gibi yönleriyle tanıtılacak ve bu bağlamda elde edilecek bilgiler ışığında Ünye'deki Türk Dönemi yapılarının Türk Mimarisi içerisindeki yeri ve önemi belirlenmeye çalışılacaktır.Bu çalışmada dönemin yazılı kaynaklarının da yardımıyla gerek mevcut gerek mevcut olmayan Ünye İlçesindeki Türk Dönemi yapılarının analizi yapılarak, plan ve fonksiyon olarak Türk mimarisi içerisindeki yerinin karşılaştırmalı olarak ayrıntılı bir şekilde incelenmesi diğer önemli bir unsurdur.Yapılar ağırlıklı olarak Osmanlının son dönemlerine tarihlenmektedir.Çalışmada tamamı ya da bir kısmı sağlam olarak; cami, türbe, hamam, çeşme, şadırvan, serender, arasta, kale, saray olmak üzere toplam on dokuz adet eser incelenmiştir. Bununla beraber sadece kaynaklarda adı geçen 20'ye yakın eser de tespit edilmiştirYapılar; adı, yeri, bugünkü durumu, tarihi, plan ve mimari özellikleri, süslemesi, malzeme ve tekniği, kitabesi, plan ve kesitleri, değerlendirmesi, bibliyografyası olarak on bir ana başlığa ayrılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In consideration of the historical development of the province Ordu and its district Ünye, our research deals with the monuments build after the conquest by the Turks. In spite of several studies referring to some monuments of the turkish era, the great majority still remains as undissolved monuments. The relevant buildings and relicts will be introduced with regard to their architecture, structural elements, location, areal organisation, decorative elements, materials and technique. With the gained knowledge we aim to classify the position and importance of the Turkish era buildings in ÜnyewithintheTurkisharchitecture.With the help of written sources, the position of the Turkish era buildings in Ünye within the Turkish architecture will be discussed more detailed from a comparative perspectiveintermsoftheirplansandfunctions.The, buildings are mainly dated to the late ottoman era.Nineteen completely or partly preserved buildings are analyzed in this work. Amongst them are mosques, sepulchers, hamams, wells, sadirvans, hórreos, arastas, forts and castles. Beside these, 20 more buildings only mentioned in the written sources were discovered.The buildings were classified and analyzed in these 10 categories: name, place, present condition, history, architectural features, ornamentation, material and technique, inscriptionandsegment.