V. Belinski'nin eleştirilerinde M. Lermontov'un edebi sanatı
Literary art of M. Lermontov in V. Belinsky's critics
  1. Tez No: 321985
  2. Yazar: UMİDA TURSUNOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ ÜÇGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belinski, Lermontov, Eleştiri, İnceleme, Makale, Mektup, Şiir, Roman, Belinsky, Lermontov, Criticism, Analysis, Article, Letter, Poem, Novel
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Rusça
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
19. yy Rus Edebiyatının önde gelen eleştirmenlerinden biri olan V. Belinki Rus edebiyatı tarihinde hem şiirin hem de nesrin en önemli ve verimli olduğu bir edebi süreçte yaşadı. V.A.Jukovski, İ.A.Krılov, A.S.Puşkin, M.Yu.Lermontov, N.B.Gogol gibi büyük şair ve yazarların Rus edebiyatı dendiğinde akla gelecek önemli eserleri verdikleri ve Rusya tarihinde iz bıraktıkları bir edebi sürece tanıklık etti. Bu isimler arasında kendine özgü edebi sanatı ve şiir ruhuyla Lermontov'un konumu kayda değerdi. Genç şair Lermontov'un edebi sanatını ciddi anlamda ele alan ve eleştiren ilk isim de Belinski sayılabilir. O, Lermontov'un eserlerini hayranlık ve şaşkınlıkla okuyarak bu sanata hak ettiği değeri verdi. Belinski, Lermontov'un mecazi anlamda Puşkin'in soyundan olduğunu ve onun yerine geldiğini yazdı.Belinski Lermontov'un sanatıyla ilgili yazdığı makalelerinin, çeşitli yorumların yer aldığı notları ve mektuplarında ağırlıklı olarak onun şiirsel yeteneğini ve cesur sesini takdir etmiştir. Makalelerinde Lermontov'un şiirlerini yorumlarken, şairin özel atmosferinin olduğunu ve kendine has kimliğini ortaya çıkardığını söyler. Belinski, Lermontov'un ?Zamanımızın Bir Kahramanı? romanını mercek altına alarak yazardan bahsettiği tüm yazılarında aralıklarla ondan bahseder. ?Zamanımızın Bir Kahramanı? romanını dikkatle inceleyerek romanın ideolojik içeriğini anlatmaya çalışır. Romanın ana karakteri olan Peçorin'i çağın tipik özelliklerini taşıyan ?fuzuli adam? gibi tanıtır ve inceler.Böylece Belinski'nin eleştirel makalelerinde ve çeşitli içerikteki yazılarında Lermontov'un şiir ve düzyazısının derin ve kapsamlı bir analizini yaptığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
V. Belinsky was one of the best critics of the time he lived. He lived during the most important and efficient period of the Russian poem.First half of the 19th century was a period when the most important works were created in the Russian literature. Such great poets and authors as V.A.Jukovsky, I.A.Krılov and A.S.Pushkin lived in this period. M.Yu.Lermontov was also among these important poets. In this period, they created the works which firstly come to mind when the Russian literature is mentioned about and they made their marks on the Russian literature. Belinsky was one of the critics of young poet Lermontov in the first quarter. He viewed Lermontov?s works with excitement and amazement. He valued the poet as much as he deserved. Therefore, he stated that the poet was from Pushkin?s bloodline and replaced him with Pushkin.Belinski wrote different articles and comments about Lermontov?s works. The critic appreciated his poetic capability and his bold voice in every single of his lines.Not only in his articles and comments about the Lermontov?s works but also in his letters to his friends, Belinsky made comments about Lermontov?s works. In all of his articles regarding the poet, Belinski made comment about Lermontov? lyric works and his novel titled ?A Hero of Our Time?. In his article written about Lermontov?s poems, he stated that the poet had a unique atmosphere and that he created his own identity. Belinsky attentively analysed the novel titled ?A Hero of Our Time?, explained its ideological content. He analysed Pechorin, the main character of the novel, and explained the characteristics of that character.Therefore, Belinsky analysed Lermontov?s poem and prose profoundly and conclusively in his critical articles and in his letters to his friends.