Bankacılıkta şubeler cari sistemi ve uygulaması
The system and the application of the pool rate system in banking
  1. Tez No: 322068
  2. Yazar: SERDAR ÖZER
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ŞENOL BABUŞCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Şubeler Cari Hesabı, Şubeler Cari Faizi, İstismar Faizi, Fon Transfer Fiyatlaması, Karlılık/Verimlilik, Pool Rate, Exploitation, Founds Transfer Rate, Profitability/Productivity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Türkiye?de ve gelişmekte olan diğer ülkelerde bankacılık sektörü, finansal sistemintemelini oluşturmaktadır. Bankalar, temel olarak tasarruf sahiplerinden kaynak toplayıp, topladığı kaynakları ihtiyaç sahiplerine çeşitli şartlar dahilindekullandıran kurumlardır. Toplanmış olan tasarrufların, iktisadi büyüme ve kalkınmaya hizmet edecek şekilde kullandırılması bankaların önemini vurgulamaktadır. Aslında birer işletme olan bankalar bu önemi bakımından devletler tarafından diğer işletmelerdendaha fazla önemsenmiş ve kontrol altında tutulmak istenmiştir. Tasarruf ve yatırımlara aracılık eden bu kurumlar, işlevlerinitam olarak yerine getiremezse, ekonomi etkin bir şekilde çalışamaz ve ekonomikbüyüme olumsuz yönde etkilenir. Ülke ekonomisinin kalkınmasının temel taşlarından biri olan bankaların, diğer tüm şirketlerde de olduğu gibi temel amacı hissedar değeri maksimizasyonudur. Hissedar değeri maksimizasyonunu sağlamanın ana unsuru, karlılıktır.Bankacılık sektöründe şubekarlılığınınhesaplanmasının ve şubelerin karlılıklarına göre hedef projeksiyonun belirlenmesindekiönemli unsurlardan biri deşubeler cari hesabıdır. Kasım 2000, Şubat 2001 ve 2008 küresel finans krizlerinin ardından,sektörde düzenleyici otoritelerinmüdahaleleri görülmeyebaşlamıştır. Bu yasal düzenlemelerinsonuçlarından biriise,bankaların karlılıklarının düşmesive risk yönetiminin ön plana çıkmasıdır. Tüm işletmelerin önceliğinin olduğu gibi, bankaların da önceliği firma değer maksimizasyonudur. Bankalar, firma değer maksimizasyonunu sağlayabilmek için risk yönetiminden taviz vermeden, karlılıklarını ve verimliliklerini sürdürülebilir olarak muhafaza etmelidir.Bu çerçevede banka yönetimleri karlılığın unsurlarını veyönetimini ön plana çıkarmış, yasal düzenlemeleriyakın takibe almış ve buna göre sürekli olarak dinamik yapılarını korumaya özen göstermeye başlamışlardır.IIBu çalışmada, banka şubelerinin karlılıklarının gerçeğe yakın belirlenmesinde bir araç olan, şubeler cari uygulaması genel olarak tanıtılmışve çeşitli banka uygulamalarına yer verilmiştir. Ayrıca, şubeler cari sistemindeki tüm kullanım alanlarına değinilmiş olup,özellikle bankacılık içi kullanımı dışında çok şubeli ve çok uluslu şirketlerin karlılıklarını arttırmaya ve vergilerini planlamayayönelik uygulaması daçalışma kapsamına özet olarak dahil edilmiştir.Sonuçta; şubeler cari uygulamasının, etkin yönetim sonucu oluşan, bir şubeninkarlılık bileşenleri içindeki önemli unsur olduğu ifade edilebilir.1980yılındanberi etkin olarak uygulanan sistemin öneminingünümüz Türk Bankacılık Sistemi?nde bilinmekle birlikte değişen piyasa koşulları doğrultusunda, sisteminde kendisini yenileyeceği kaçınılmazdır.
Özet (Çeviri)
The financial system in Turkey and many other developing countries is based on the growth of banking. Banks are the financial institutions and financial intermediaries that accept deposits, which customers get benefits, and channel those deposits into lendingactivities (customers who are in need). The financial growth and the development of the country are emphasized by the help of the banks? savings. Thus, the importance of the banks' is acknowledged by the government to a wide extent which also attampts to take their activities under control.If the financial institutions mentioned above wouldnot work well, the economic growth would be affected in a negative sense. Like all the other firms, banks? which are leading the econmy of a country, are aiming at providing the shareholder? profitableitycontiuosly. It is essential for the financial institutions to set the long term goals by checking the current accounts and the profits of the branches. After the global economic crisis in November 2000, February 2001 and 2008, the administrative authorities have taken over the control. One result of these legal policies,did consist in a decrease of the profits and the risk. Like in other businesses the branches bank? have to provide the firm value maximization by managing the risks, profits and current accounts without compromising in order to establish value maximization of the firm. Within this frame, the bank managements need to highlight the current accounts and follow the legal regulations and act the way they are asked. In this study, the emphisis will be on three different terminologies, which are pool rate, funds transfer pricing and exploitation. In each current reproach was given, especially apart from the inuse for banking sector, how multi-branch and multi-nation firms? use foundstransfer pricing and exploitation in their sector. IVFinally, as a result of effective management, pool rate is an important factor for the branches profitability. It is important to be aware of the fact that, the efficient use of this system should be known by The Turkish Banking System.