Türk bankacılık sisteminde kaynak yönetimi:Fon transfer fiyatlaması model uygulaması
Fund management in Turkish banking system: Model application for fund transfer pricing
- Tez No: 465951
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ADNAN GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sistemi, Kaynak Maliyeti, Şubeler Cari Faizi ve hesabı, Fon Transfer Fiyatlaması, Banking system, cost of funding, current account of branches and current account interest, fund transfer pricing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Ekonomide fon fazlası olan birimlerden fon ihtiyacı olan birimlere kaynak aktarımı finansal araçlarla, finansal piyasalarda, finansal aracı kurumlarla sağlanır. Bunların tamamı finansal sistemi oluşturur. Bankalar, özellikle mevduat bankaları finansal sistemin en önemli aktörleridir. Kar maksimizasyonu hedefine dönük olarak çalışmak zorunda olan bankalardan başta özkaynak sağlayan ortaklar olmak üzere paydaşlarının beklediği sağladığı kaynakların maliyetini düşürüp, varlıkların getirisini yükselterek net faiz marjını ve karı artırmalarıdır. Bu hedefe ulaşabilmeleri için de etkin bir aktif pasif yönetimi tesis etmeleri gerekmektedir. Aktif pasif yönetimi bir anlamda bankanın yönetimidir. Özellikle vade uyuşmazlığından kaynaklanan likidite riski, yanı sıra piyasa (faiz ve kur) riski, kredi riski, operasyonel risk gibi bir takım riskler bankaların etkin bir risk yönetimi fonksiyonu tesis etmelerini zorunlu kılmaktadır. Bankaların etkin bir aktif pasif ve risk yönetimi fonksiyonu tesis ederken, başvurdukları en etkili araçlardan birisi Fon Transfer Fiyatlaması'dır. Bu uygulama ile bankaların kar yaratan en önemli birimleri olan şubeler başta olmak üzere ilgili birimler banka politikalarına uygun bir şekilde kaynak toplamaya ve kredi kullandırmaya yönlendirilirken, karlılık performansları da ölçülebilmektedir. Bankanın kaynak sağlayan birimlerine gelir, fon kullandıran birimlerine gider tahakkuk ettirilmesi esasına göre çalışan FTF uygulaması bankanın tüm birimlerini piyasa koşulları, geleceğe ilişkin hedef, beklenti ve öngörüler doğrultusunda, karşılaşılacak riskleri de dikkate alarak karlılığa yönlendiren önemli bir uygulama olup, bankacılık için önemi günden güne artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Fund transfer from units which has exceeded funds to units short of them are realized by financial instruments, financial markets and financial intermediaries. All of them constitute the whole financial system. Banks and especially deposit banks are most important players in financial sysytem. What shareholders provide capital expect from banks, which need to work in line with target of profit maximization, is to increase net interest margin and porift by reducing cost of funding and to increasing return of assets. To achieve this target, banks have to establish an efficient asset/liability management. Asset/liability management means bank management, in a sense. Risks, especially liquidity risk caused by maturity mismatch, and market (interest and exchange rate) risk additionally and operational risks require banks to establish an efficient risk management function. Fund Transfer Pricing is one of the most effective tools that banks apply for establishing an efficient asset/liability and risk management functions. With the help of this tool, related departments of banks, including branches at first, as the most important contributors to the bank's profit and other departments are both directed to collect funds in line with the bank's policy and their performans can be measured at the same time. Fund Transfer Pricing (FTP), which works in principal of accruing income for fund collector departments and expense for funding departments, an important application directs all departments of bank's to profitable management in accordance with market conditions, target, expectation and foresights of future and its importance has increased recently for banking.