Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para politikalarının banka bilançolarına etkisi
The effects of the monetary policies of Central Bank of Turkey, on balance sheets of the bank's
- Tez No: 322069
- Danışmanlar: DR. ŞENOL BABUŞCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Banka Bilançosu, Para Politikası, Yeni Politika Bileşeni, Zorunlu Karşılıklar, Central Bank, Balance Sheet of a Bank, Monetary Policy, Component of the New Policy, Required Reserve
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Küresel finansal krizi takip eden dönemde, TC. Merkez Bankasınihai amacı olanfiyat istikrarı ile birliktefinansal istikrarı da korumayı hedeflemeye başlamıştır. Küresel finansal krizle birlikte önem kazanan likidite yönetimi ve kredi piyasalarının yakından izlenmesinin gerekliliği sonucunda TC. Merkez Bankası, makro finansal riskleri de göz önünde bulundurarak politika araçlarının içindeyer alan zorunlu karşılık uygulamasınınönemini artırmıştır.Yeni politika bileşeni ile birlikte zorunlu karşılık politikasının, bileşenin ana merkezinde olması bankaların bilançolarına etkisini akla getirmektedir.Zorunlu karşılık politikasına, likidite yönetiminde açık piyasa işlemleri yerinekullanılması, kredi hacminin daraltılması için zorunlu karşılık oranlarının arıttırılması, sermaye girişlerinin zayıfladığı dönemlerde ise zorunlu karşılıkların düşürülmesi ile kredilerde ani azalmariskinin düşürülmesigibi ciddi görevler yüklenmiştir.Zorunlu karşılık oranlarındaki artış, Türk Bankacılık Sistemi'ndebankaların kaynakmaliyetleriniarttırarak karlılığı olumsuz yönde etkilemektedir. Zorunlu karşılık oranlarındaki artışla maliyetlerin artması ve karlılığa yansıyan olumsuz etkiyi görebilmek için, değişiklikyapılanzorunlu karşılık politikasının banka bilançolarına olası etkilerininaçıkça ortaya konması önem kazanmıştır.Bu çalışmada,Türkiye'de fiyat istikrarının yanında finansal istikrarı da gözönünde bulundurarak oluşturulan yeni politika bileşenininde öne çıkan zorunlu karşılık politikasının, banka bilançolarına yansıması ekonometrik teknikler kullanılarak yapılan analizlerle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the period following the global financial crisis, besides the ultimate goal of the central bank to maintain price stability, targeted to protect the financial stability. After the global financial crisis, liquidity management and credit markets, which has gained importance with the need for closer monitoring of the central bank, consideration of the macro financial risks, taking into account, the importance of policy instruments has increased in the required reserves.With the new component of the new policy, the reserve policy which is found in the main center of the component, suggest the importance of the bank?s balance sheet. Very serious tasks installed to the reserve requirement policy. These are, the use of the liquidty management of reserve requirements instead of open market operations, tightening of credit volume for the required reserves during the periods of decreasing capital inflows weakened by serious tasks, such as loans, reducing the risk of sudden stops installed.At first glance, the increase in the reserve requirement ratio may thought that will increase the costs in Turkish Banking System and negatively affect the profitability of the system. To say it clear, the affect of the reserve requirement policy to the banks balance sheets must be revealed.In this thesis, taking in to consideration of not only the price stability but also the financial stability of Turkey, reserve component of the policy of the highlights of the new policy's reflections of bank?s balance sheets are analysed and described by usingeconometric model.