Türkiye'de çalışan kadınların hanehalkı harcama örüntüleri üzerine etkisi
The effect of working women on patterns of household expenditures in Turkey
  1. Tez No: 322209
  2. Yazar: GİZEM MUKİYEN AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA BİRCAN BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hanehalkı Tüketim Tercihi, Hanehalkı Pazarlık Modeli, Hanehalkı Üretim Fonksiyonu, Tobit Modeli
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez hanedeki her iki eşin de çalışması durumunda, fayda maksimizasyonuna dayalı hanehalkı karar alma sürecinde Türkiye'deki hanelerin tüketim tercihlerini incelemektedir. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışmada Türkiye İstatistik Kurumu'ndan elde edilen 2003 Hanehalkı Bütçe Anketi verileri kullanılmıştır. Hanehalkı üretim modeli ve üniter olmayan hanehalkı modellerine dayandırılan bu çalışmada dört farklı hanehalkı harcama kalıbı üzerinde işgücü piyasası ve demografik değişkenlerin etkilerinin incelenmesi için Tobit analiz yöntemi kullanılmıştır.Çalışmada dışarıda yemek, hazır gıda, kişisel bakım ve eğlence-kültür harcamaları bağımlı değişkenler olarak ele alınmıştır. İşgücü piyasası değişkenleri ve demografik değişkenler de bağımsız değişkenler olarak modele dahil edilmiştir. Analiz bulgularında, evli kadınların işgücü piyasasına katılmalarının hanelerin dışarıda yemek, hazır gıda, kişisel bakım harcamaları üzerinde anlamlı ve pozitif etkisi olduğu, eğlence harcamaları üzerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the expenditure patterns of households in turkey in relation to household decision making process based on principals of utility maximization when both spouses work. For this purpose, 2003 Household Budget Survey compiled by Statistics Institute of Turkey is used. Tobit model is used as the estimation method in order to investigate the effect of various labor market and demographic variables on the four kinds household expenditures chosen on the basis of household production model and non-unitary household models.The dependent variables of the model used are food away from home, prepared food, personal care and recreation-culture expenditure. The independent variables which are demographic, socioeconomic and locational characteristics of the households. The result of the study reveal that labor market participation of married women is positively associated with FAFH expenditures, personal care expenditures and processed food expenditures while no statistically significant effect of labor market variables relating to married women on the recreation and culture expenditures is found.KeyWords: Household Consumption Preferences, Household Bargaining Model, Household Production Function, Tobit Model.