Ekonomik krizlerin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki işletmelerin finansal yapılarına etkileri: İngiltere-Türkiye karşılaştırması
The effects of economic crisis the financial structure of businesses in which developed and developing countries: England-Turkey comparison
  1. Tez No: 322249
  2. Yazar: YUSUF KALKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN DALĞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkeler, İşletmelerin Finansal Yapıları, 2008 Küresel Ekonomik Krizi, Developed and Developing Countries, Financial Structure of Businesses, The Global Economic Crisis of 2008
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
2008 küresel ekonomik krizi, 1929 dünya ekonomik bunalımından sonra yaşanan en büyük ekonomik kriz olarak değerlendirilmektedir. Bu kriz, önce ABD konut piyasasında başlamış ve sonra finansal sektörün yanı sıra reel sektörü de etkisi altına almıştır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini etkilemesi nedeniyle küresel bir nitelik kazanan bu kriz, dünyanın birçok ülkesinde büyüme oranlarının ve üretim seviyelerinin düşmesine, işsizlik oranlarının artmasına yol açmıştır. Sonuçta 2008 küresel ekonomik krizi dünyadaki tüm ülkeleri farklı şekillerde ve derecelerde etkilemiştir. Literatürde ekonomik krizlerin ülke ekonomileri ve işletmeler üzerindeki etkilerini incelemeye yönelik çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Ancak bu araştırmalar arasında krizin etkilerinin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki işletmeler üzerindeki etkilerini karşılaştıran ve bu etkilerin farklılıklarını ortaya koyan bir çalışmaya rastlanmamaktadır.Bu nedenle araştırmamızda literatürde bulunan diğer çalışmalardan farklı olarak, küresel ekonomik krizlerin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki işletmeleri ne şekilde etkilediğini, ekonomik krizlerden etkilenme anlamında ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin bir farklılık meydana getirip getirmediğini tespit etmek amaçlanmaktadır. Bu araştırma sonucunda elde edilen bulgular literatürde önemli bir boşluğu dolduracak ve ekonomik krizlerin işletmeler üzerindeki etkilerinin içinde bulunulan ekonominin gelişmişlik düzeyi ile olan ilişkisi tespit edilmiş olacaktır.Araştırmada gelişmiş ekonomileri temsilen İngiltere, gelişmekte olan ülkeleri temsilen ise Türkiye'deki işletmeler ele alınacaktır. Bu bağlamda İngiltere'deki işletmelerin finansal verilerine London Stock Exchange, Türkiye'deki işletmelerin finansal verilerine ise İstanbul Menkul Kıymetler Borsasından ulaşılacaktır. Her iki ülkedeki borsada işlem gören seçilmiş işletmelerin finansal verileri Oran Analizi yardımıyla analiz edilerek karşılaştırılacaktır. 2008 ekonomik krizinin söz konusu işletmelerin finansal yapılarına etkilerini daha iyi görebilmek açısından 2008 krizi öncesi dönem ve sonrası dönemlere ait finansal verilerin analizi gerçekleştirilecektir.
Özet (Çeviri)
2008 global economic crisis has been evaluated as the biggest one after 1929 Great Depression. This crisis, firstly, started in property market of USA, and then affected real sector besides financial sector. This crisis which is global because it affected developed and developing countries economies, causes to decrease the rates of growth and the level of production and to increase the rates of unemployment in a lot of countries of the world. In conclusion, 2008 global economic crisis has affected all countries in the world in different forms and degrees. In literature, there are lots of researches about the effects of the economical crisis on the country economy and businesses. But, in all those researches, there isn?t any research, which compare the effects of this crisis on the businesses in developed and developing countries and show the differences of these effects.So, unlike the other studies in the literature, it has been aimed to determine how global economic crises affect the businesses in the developed and developing countries and whether the level of development of the countries create differences in means of responding to economical crises or not. The findings of this research will fill an important gap in literature and will determine the relativity of the effects of the financial crisis and the degree of development of the current economy.In the research, the businesses in England will be taken as the developed economies and the businesses in Turkey as developing economies. In this context, the financial data of the businesses in England will be obtained from London Stock Exchange; the financial data of the businesses in Turkey will be obtained from İstanbul Menkul Kıymetler Borsası. Analyzing by the help of Ratio Analysis will compare the financial data of the selected businesses, which are traded in both countries? stock exchange. To be able to see the effects of the 2008 financial crisis on discussed businesses? financial structure, the financial data before and after the 2008 financial crisis will be analyzed.