17. yüzyıl âşık şiirinde sevgili motifi
Valentine motif in minstreln poem in 17. th century
- Tez No: 322318
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE İÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 17. yüzyıl saz şiiri, saz şairi, sevgili, motif, Karaca Oğlan, Gevherî, Âşık Ömer, sevgilinin fizik ve karakter yapısı, The poem of long neck lute of 17. th century, long neck lute poem, minstrel valentine, Karaca Oğlan, Gevherî, Âşık Ömer, Physical appearance and character of the valentine
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
?17. Yüzyıl Âşık Şiirinde Sevgili Motifi? isimli çalışmamız; 17. Yüzyıl'da âşık şiirinin önemli temsilcilerinden sayılan Âşık Ömer, Gevherî ve Karaca Oğlan'ın şiirleri esas alınarak hazırlanmıştır. Bu araştırmanın temel amacı; 17, Yüzyıl şiirinde yer alan sevgilinin belirleyici özelliklerini tesbit edip, bu döneme ait bir sevgili profili oluşturmaktır. Bu hedef doğrultusunda, adı geçen âşıkların şiirlerinin yer aldığı eserler incelenmiştir.Belirlenen şiirler incelenerek, sevgiliye ait unsurların yer aldığı mısralara çeşitli başlıklar altında yer verilmiştir. Bu mısralardan hareketle; âşıkların sevgilinin fiziksel ve ruhsal özelliklerini şiirlerine nasıl yansıttıkları ve bu hususta neleri esas aldıkları incelenmiştir. Bu incelemelerden ve açıklamalardan yola çıkarak 17. Yüzyıl Âşık Şiiri'ndeki sevgiliye ait genel bir yargıya varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study called ?Valentine motif in minstrel poem in 17. th century? is prepared to be based on the poems of Gevherî, Karaca Oğlan and Âşık Ömer who are important representatives of the poem of 17. th century. The main point of this study is to determine the significative features of the valentine taking place in the poem of 17. th century and to create a valentine profile for this are. On this purpose, the Works in which the poems of these well-known poets took place are analyzed.By analyzing the determined poems, the lines including the features belonging the valentine were given a place under some headlines. By the help of these lines, how the mistrel reflected the physical appearence and inner features of the valentine to the poems and what they accounted on this subject are analzed. By the help of this analzations, a common judgement is reached on the valentine of the minstrel poem of 17. th century.