Türkiye'de kara para aklamayı önlemede jandarmanın etkisinin tespitine ilişkin bir araştırma
A research on the effect of gendarmerie on preventing money laundering in Turkey
  1. Tez No: 322324
  2. Yazar: MUSTAFA ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: kara para, kara para aklama, suç geliri, jandarma, dirty money, money laundering, criminal income, gendarmerie
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Dünya üzerinde yaşanan çeşitli gelişmeler ile birlikte ekonomik unsurların önem kazanması nedeniyle paraya olan ihtiyaç artmıştır. Bu artış nedeniyle de insanlar para elde etmenin yollarını aramış ve bu amaçla çeşitli faaliyetlerde bulunmuşlardır. Söz konusu bu faaliyetler yasal yollarla gerçekleştirildiği gibi yasal olmayan yollarla da gerçekleştirilmektedir. Yasal olmayan faaliyetlerle elde edilen ve suç geliri olarak da ifade edilen kara para kavramı bu noktada karşımıza çıkmaktadır. Elde edilen kara paranın yasal ekonomik sistem içerisine sokulması işlemine ise kara para aklama denilmektedir.Bu araştırma ile söz konusu kara paranın aklanması ile mücadele noktasında yapılan çalışmalara değinilmiştir. Kara para aklama ile mücadelede jandarmanın etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu noktada da jandarmanın kara para aklama ile mücadele noktasında kara paraya kaynak teşkil eden suçlarla mücadelesi ortaya konulmuştur. Konu ile ilgili yapılan araştırma, bir kolluk kuvveti olan jandarma teşkilatının kara para aklama ve kara para aklamaya kaynak teşkil eden suçlarla mücadelede etkisinin tespitine ilişkin olarak hazırlanan 5'li Likert tipi değerlendirme ölçeğinin uygulanması ile gerçekleştirilmiştir. Söz konusu değerlendirme ölçeği Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde kara paraya kaynak teşkil eden suçlarla mücadele eden ?Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele? şubelerinde ve kısım amirliklerinde görev yapan 159 personele uygulanmıştır. Bu ölçekle elde edilen verilerin istatistiksel analizinin yapılması sonucunda kara para aklamayla mücadele de jandarmanın etkisi tespit edilmiştir. Ayrıca, yapılan analizle kara para aklamayla mücadeleye ilişkisi olan çeşitli faktörlerin arasındaki ilişkiler de ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
There has been an increase in the demand for money owning to the various developments throughout the world together with the economic factors gaining importance. As a result of this increase, people have sought for ways to obtain money and therefore have involved in various activities. Activities in question are achieved both in legal and illegal ways. At this very point we see the concept of illicit money obtained through illegal activities and also known as crime income. The process by which the illicit money is brought into the legal economic system is called money laundering.This research makes a reference to money laundering and the activities done to fight the problem.It is aimed to determine the gendarmerie?s influence in combatting money laundering. At this point, gendarmerie?s struggle with the crimes that constitute the source for illicit money, in terms of fighting money laundering,is put forward. This research has been carried out by the application of five-point Likert Scale in determining the efficiency of gendarmerie in fighting money laundering and the crimes that provide the source for money laundering.The evaluation scale in question has been applied on 159 personnel working at the department of ?Fighting against Smuggling and Organised Crime? and sub-branches.As a result of the analysis of the data obtained through the scale, gendarmerie?s efficiency in fighting against money laundering has been established. In addition, through the analysis various factors associated with the fight against money laundering has been put forward.