Silifke müzesinden taş plastik eserler
The stone plastical statuary from the Seleucia museum
  1. Tez No: 322345
  2. Yazar: ULUS TEPEBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERRA DURUGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Silifke Müzesi, Plastik, Heykel, Taş Eserler, Seleucia museum, plastic, sculptor, statues, reliefs
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Silifke Müzesinden Taş Plastik EserlerSilifke Müzesinden Taş Plastik Eserler adlı bu tez kapsamında Silifke Müzesinde korunan toplam kırk altı adet plastik eser incelenmektedir. Bunlar arasından on beş adeti, daha önceden çeşitli yayınlarda ele alınmıştır. Diğer eserler ise tarafımızca ilk defa, bu tez kapsamında incelenmektedir.Tez kapsamındaki bütün eserler türlerine göre heykeller, oturan heykeller, torsolar, başlar, ostotek kabartmaları, steller ve diğer kabartmalar üst başlıkları altında gruplandırılmışlardır. Bu çalışma kapsamında ele alınan eserler için ikonografik tanımlamalar yapılmış ve eserin korunma durumu ve sanat unsurlarının mümkün kıldığı oranda, stilistik karşılaştırmalar ışığında tarihleme önerisinde bulunulmuştur.Yaptığımız incelemeler sonucunda tez kapsamında ele alınan arkeolojik malzeme içerisinde tarihlenebilen en erken örnek, İ.S. 1. yüzyılın ilk yarısı içerisine tarihlenmiştir. Çalışma içerisindeki en geç örnek ise, İ.S. 5. yüzyıla aittir. Eserlerin büyük bir kısmı ise, İ.S. 2. ve 3. yüzyıllara tarihlenirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Stone Plastical Statuary From the Seleucia MuseumWithin the context of this thesis ? The Stone Plastical Statuary from the Seleucia Museum? will be analysed. Fifteen of the fortysix pieces analysed in this thesis, were previously published. The other ones are studied here for the first time.In this thesis the pieces are classified as statues, seated statues, torsos, heads, ostotekreliefs, stelai and the various other reliefs. Firstly iconographical definitons are undertaken and as far as the condition of the pieces and the artistical features allow, they are analysed and dated stylistically.As a result of these studies, the earliest example is dated to the first half of 1st century A.D. and the latest example belongs to the 5th century A.D. Most of them are dated to the 2nd and 3rd centuries A.D.