Kültür endüstrisinde birey, otorite ve tahakküm ilişkisi
The relationship between indvidual, authority and tyranny in culture industry
- Tez No: 322450
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL İÇLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kültür Endüstrisi, Eleştirel Teori, Otorite, Tahakküm, Culture Industry, Critical Theory, Authority, Tyranny
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çalışmanın bütününde ele alınan temel analiz noktası, Frankfurt Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü (Frankfurt Okulu) üyelerinin geliştirmiş oldukları etkili kültürel kuram ve bu kuramın modern dünyada aldığı biçimdir. Çalışmanın çıkış noktası ise; öncelikle Aydınlanma projesinin bir ürünü olarak mitleşmiş aklın ve sonrasında kültür endüstrisinin getirmiş olduğu standart, tekdüze toplum yapısının eleştirel odağıdır.Çalışmanın kapsamında modern dünyanın toplumsal alanda yarattığı kültürel sorunlar vardır. Bu sorunlar Frankfurt Okulu teorisyenlerinin üzerinde durduğu Aydınlanmanın akıl eleştirisi noktasından başlayarak eleştirel kuram ve kültür endüstrisi kavramının teorik çerçevesi ile incelenmiştir. Bu incelemede ortaya çıkan otoriter mahkumiyet; bireyi sunduğu, ürettiği ve sattığı her şeyi kendi gücü ile temin eden hakim erk ile karşı karşıya getirmiştir. Sorgulama ve eleştirel düşüncenin olmayışı bireyi itaatkar ve sunulanla yetinen bir yapıya dönüştürmektedir.Çalışmanın amacı; modern birey ve onun değişen yaşam alanının kültürel analizini sunmaktır. Bu noktadan çıkışla, tahakküm ve otorite kavramını kültür endüstrisi bağlamında ele alarak sosyolojik bir perspektif sunulmaya çalışılmıştır.Çalışmada kullanılan yöntem daha çok, literatür taraması ve konu üzerinde yazılmış teorik analiz çerçevesidir. Kuramsal ve derinlemesine analiz yapılarak, bu konular ekseninde çalışılmış tezler, makaleler ve yazılmış kitaplar incelenmiştir.Çalışmanın genel olarak vardığı sonuç ise; bireyin kendi yaşam pratiği olarak oluşturduğu kültürel alanın hakim güç tarafından kendi lehine kullanıldığıdır. Böylece pazar için sunulan kültürel değerler, hem bireyi hem de yaşadığı toplumsal alanı sahte bir yapıya dönüştürerek sömürmektedir.
Özet (Çeviri)
The basic analyzed point that examined in this study is `the shape of modern theory in modern world? that developed with effective cultural theory by members of Frankfurt Social Research Institute (Frankfurt School). Starting point of the study is the standard that was brought firstly by mythical mind and than cultural industry as a product of Enlightenment Project and also the critical focus of monotonous social structure.There are cultural issues within the scope of the study of the modern world created by the social area. These issues have been investigated with a theoretical framework starting from critical theory, cultural industry and mind critique of Enlightenment that Frankfurt School theoreticians focused on. Authoritarian conviction arising in this review; the individual has confronted with the dominant power that offers, produces and sells eveything with its own power. The lack of questioning and critical thinking is converting the individual to an obedient structure.Purpose of the study is to present the cultural analyze about modern individual and his/her changing life area. Starting from this point, it is aimed to give tyranny and authority notion related to cultural industry with a sociological perspective.The method that has been used in the study is mostly literature research and frame of theorical analyze that was written about the topic. Theoretical and deeply analyzes have been made with the reserch of articles, books and theses which were studied on this issue.General result of the study; cultural area that processed with own life experience of individual has been used in its favour by dominant power, thus the cultural values that are presented for the market exploit the individual and his/her social area with transforming into a fake structure.