Halk kültürünün yeniden inşasında Denizli Halkevleri ve İnanç dergisi
Denizli public houses and Inanc magazine in reformating popular culture
- Tez No: 322449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halkevleri, kültür, kültürel inşa, Denizli, İnanç Dergisi, Kültürel Bellek, Publichouses, Culture, Cultural Formation, Denizli, Inanc Magazine, Cultural Memory
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Cumhuriyet'in ilanından sonra Türk Devleti kültür çalışmalarını hızlandırmıştır. Cumhuriyet yönetimi, kültür çalışmalarında kurumsallaşmaya büyük önem vermiştir. Birçok kültür kurumu açılmıştır. Açılan kültür kurumlarından birisi de Halkevleridir. Halkevleri bünyesinde kültürel inşa faaliyetleri sürdürülmüştür.Bu tezde, Cumhuriyet'in kültür kurumlarından, Denizli Halkevleri ve süreli yayın organı, İnanç Dergisi incelenmiş ve Denizli Halkevleri ve İnanç dergisi etrafında şekillenen kültürel inşa faaliyetleri üzerinde durulmuştur. Kültürelin aktarılması yöntemlerinden sözlü aktarma, yazılı aktarma ve kurumsal aktarma çalışmaları incelenmiş, bu alanda yapılan çalışmalar göz önünde bulundurularak, Denizli Halkevleri ve İnanç Dergisi'nin, bölgenin kültürel inşasındaki rolleri tespit edilmiştir.Tez üç bölümden oluşmaktadır: Birinci Bölüm'de, Cumhuriyet'in kuruluşundan günümüze kadar olan kültür çalışmaları ve kültür algısı incelenmiştir. İkinci Bölüm'de, Denizli Halkevleri ve İnanç Dergisi incelenmiştir. Üçüncü Bölüm'de ise, Denizli'de kültürel inşa faaliyetlerinin kurum ve dergi tarafından şekillendirilmesi çalışmaları incelenmiştir. Yapılan bu çalışma sonucunda Denizli Halkevlerinin 19 yıllık kurum hayatında kültürel inşadaki etkisi görülmüştür.
Özet (Çeviri)
After proclamation of the republic, Turkish State has accelerated culture studies. Republican administration has given a great importance to institutionalization on culture studies. A great deal of culture institutions were established. Public houses are one of the culture institutions established. Cultural formation activities were maintained within public houses.In this thesis, Denizli Public Houses, one of the culture institutions of republic, and the periodical organ, Inanc Magazine, were examined. Cultural formation activities, which form around Denizli public houses and Inanc magazine, were handled. Verbal transfer from transferring methods of cultural, written transfer and institutional transfer studies were examined and the roles of Denizli public houses and Inanc Magazine over cultural formation were determined by taking studies, which were made in this field, into consider.Thesis consists of three parts: In the First Part, cultural studies and perception of culture from the proclamation of the republic till now was examined. In the Second Part Denizli public houses and Inanc magazine were examined. In the Third Part forming studies of cultural formation activities by the institution and the magazine were examined. In consequence of this research, Denizli public houses? effect over the cultural formation in its 19-year institution life was seen.