Div?nü Lü??ti't-Türk'te söz dizimi
Syntax Of The Div?nü Lü??ti?t-Türk
  1. Tez No: 322454
  2. Yazar: EZGİ DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET VEFA NALBANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Div?nü Lü??ti't-Türk, söz dizimi, kelime grupları, Div?nü Lü??ti?t-Türk, syntax, phrase
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1577
Özet
Div?nü Lü??ti't-Türk'te Söz Dizimi adını verdiğimiz bu tezde Türk dilinin nadide eseri D?v?nü Lü??ti't-Türk söz dizimi bakımından incelenmiştir. Çalışmamızın giriş bölümünde yurt dışında ve Türkiye'de söz dizimi ile ilgili yapılan çalışmalara ve Div?nü Lü??ti't-Türk ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde dizilişi bakımından, ikinci bölümde yapısı bakımından Div?nü Lü??ti't-Türk'te yer alan cümleler incelenmiştir. Üçüncü bölümde eserde yer alan kelime grupları irdelenmiş, dördüncü bölümde ise Div?nü Lü??ti't-Türk'te kelime grupları cümledeki görevleri bakımından sınıflandırılmıştır. Son bölümde eserde yapmış olduğumuz incelemeden ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir. Eserin sonunda ise konuyla ilgili kaynaklar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our thesis which called Syntax Of The Div?nü Lü??ti?t-Türk has involved structure of Div?nü Lü??ti?t-Türk?s syntax. The syntax studies which were done at abroad and in Turkey has been examined in the entrance of our study. The sentences in Div?nü Lü??ti?t-Türk has been analyzed in the first section according to the point of arrangement of sentences and in the second section according to the structure of sentences Div?nü Lü??ti?t-Türk?s phrases has been investigated in the third section. In the forth section phrases of Div?nü Lü??ti?t-Türk has been classified according to functions into the sentences. And in the last section our thesis results of sources related to our topic are given at the end of our work.