İlköğretim 4. ve 5. sınıf Türkçe ders kitaplarının yapılandırmacı eğitim ve çoklu zeka kuramı bağlamında incelenmesi
The analysis of the 4th and 5th classes' Turkish books in the context of the constructivist learning and the multiple intelligence theory
  1. Tez No: 322466
  2. Yazar: ZEHRA DURUOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ADİL SERDAR SAÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe, Yapılandırmacı Eğitim, Çoklu Zekâ, Turkish, Constructivist Education, Multiple Intelligence
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada ilköğretim Türkçe ders kitapları yapılandırmacı eğitim ve çoklu zekâ kuramı açısından incelenmiştir. Yapılandırmacı eğitim anlayışı bakımından incelenen kitaplar ilköğretim 4. ve 5. sınıf Türkçe ders kitapları olup, 2010-2011 öğretim yılından itibaren 5 yıl süreyle ders kitabı olarak kabul edilmiştir. Çoklu zekâ kuramına göre incelenen kitaplar da ilköğretim 4. ve 5. sınıf Türkçe ders kitaplarıdır. Araştırma sonucuna göre, yapılandırmacı eğitim anlayışı çerçevesinde tasarlanan Türkçe ders kitapları, öğrencinin okuma, dinleme/izleme, konuşma ve yazma becerilerini daha fazla geliştirebilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Turkish student?s book is analyzed in terms of Constructivist Education and Multiple Intelligence Theory. The books which are analyzed in terms of Constructivist Education are the 4th and 5th class Turkish Books, accepted 2010- 2011 educational year as a course book for 5 years. Books, analyzed for Multiple Intelligence Theory are also 4th and 5th classes books. As a result of the research, Turkish books designed with Constructivist Education are more qualified to improve students? reading, listening/watching, speaking and writing skills.