Sınıf öğretmenlerinin empatik eğilim düzeyleri (Beşiktaş ilçesi örneği)
Determınıng empathıc tendency levels of class teachers (The sample of Beşiktaş)
- Tez No: 322468
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Empati, ilköğretim, sınıf öğretmenliği, empathy, primary education, class teachers
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırma ilköğretim okullarındaki sınıf öğretmenlerinin empatik eğilim düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2011-2012 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Beşiktaş ilçesinde bulunan ilköğretim okullarında görev yapan 150 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırmada Kişisel Bilgi Formu ve Empatik Eğilim Ölçeği ( EEÖ ) kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 18. 0 istatistik paket programı ile değerlendirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde frekans ve yüzdelik dağılımla, Mann-Whitney U testi, Kruskall-Wallis H testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (Anova), Scheffe testi kullanılmıştır. Anlamlılık seviyesi olarak 0, 05 kullanılmış olup, p0, 05 olması durumunda anlamlı farklılığın olmadığı belirtilmiştir.Yapılan analiz sonucunda; sınıf öğretmenlerinin empatik eğilim düzeyi ile cinsiyeti, yaşı, sınıf öğretmenliğini isteme durumu ve meslekten memnun olma durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sınıf öğretmenlerinin empatik eğilim düzeylerinin medeni durum, eğitim durumu, mesleki deneyim ve iletişim eğitimi alma durumu değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research study is to investigate the empathic tendencies of classroom teachers according to some certain variables.The pattern of this research has been formed by the teachers (150) working at primary schools, in 2011-2012 Education Year in the province of İstanbul and the district Beşiktaş.Personal İnformation Form and Empathic Tendency Scale is used in the research. The data is analyzed with the SPSS 18. 0 statistical packet program. Frequency and percentage distributions, Mann-Whitney U Test, Kruskall-Wallis H test, Scheffe test, One ?Way Analysis of Variance have been used to analyse the obtained data. 0. 05 has been used as significance level, it is emphasized equal variance in the case of p0. 05.As the result of this analysis, it?s determined that there?s a meaningful relationship between the empathic tendency levels of class teachers and their gender, age, the condition of willing to be a class teacher and the condition of satisfaction for being a class teacher. Results show that civil status, educational status, Professional experience end the education of the relationship between the teacher and the student have no statistically significant effect on the empathic tendencies of primary school classroom teachers.