Ortaöğretim öğrencilerinin aileden algıladıkları sosyal destek ile intihar olasılığı davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi (İstanbul ili Tuzla ilçesi örneği)
This research is made for the examination of relation between the secondary educatin students whomget social supports from their family and their behaviour of suicide probability
- Tez No: 322474
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal destek, intihar, ergenlik
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, Ortaöğretim öğrencilerinin aileden algıladıkları sosyal destek düzeleri ile intihar olasılığı davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Çalışma evreni 2011?2012 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Tuzla ilçesinde bulunan ortaöğretim öğrencileridir. Örneklem bu evren içinden araştırmaya katılan 265 öğrencidir.Araştırma ile ilgili veriler ?Aileden Algılanan Sosyal Destek Ölçeği? (Eskin 2003, Yıldırım, 1997) ve ?İntihar Olasılığı Ölçeği? (Cull ve Gill 1990, Şahin ve Durak?ın 2000) ile toplanmıştır. Üç bölümden oluşan ölçeğin birinci bölümünde kişisel bilgilere, ikinci bölümde, aileden algılanan sosyal destek ölçmek için 20 tutum ifadesine, üçüncü bölümde ise intihar olasılığı davranışlarını ölçmek üzere 36 değerlendirme ifadesine yer verilmiştir.Ölçeklerden elde edilen veriler kodlanarak bilgisayar ortamında SPSS paket programı yardımıyla çözümlenmiştir. Ölçeğin birinci bölümüyle ilgili verilere ilişkin frekans ve yüzde dağılımı alınmış, öğrencilerin tutumlarının ve algılamalarının belirlenmesine yönelik olarak aritmetik ortalama ve standart sapma, tutumlar arasında farklılığı ortaya koyabilmek için ikili karşılaştırmalarda ?t? testi, Mann Witney U testi ikiden fazla değişken gruplarının karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi ile Kruskal Wallis kullanılmıştır. Görüşler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı ? = 0.05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır;1.Öğrencilerin aileden algıladıkları sosyal destek düzeylerinin ortalamalar seviyesinde olduğu görülmüştür.2.Cinsiyetlerine, yaşlarına, anne ve babaların birlikte yaşama, yaşadıkları yere ve gelir durumlarına göre aileden algıladıkları sosyal destek düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır.3.Öğrencilerin sınıflarına göre aileden algıladıkları sosyal destek düzeylerinin değerlendirilmesinde 10 sınıfta olanlar ile 11. sınıfta olanlar arasında anlamlı farklılıklar görülmekte 11. sınıftakilerin ailelerinden daha fazla sosyal destek algıladıkları görülmüştür.4.Öğrencilerin okul türlerine göre aileden algıladıkları sosyal destek düzeylerinin değerlendirilmesinde Endüstri Meslek Lisesinde okuyanlar ile İmam Hatip Lisesinde okuyanlar arasında anlamlı farklılıklar görülmüş Endüstri Meslek Lisesindekilerin ailelerinden daha fazla sosyal destek algıladıkları anlaşılmıştır.5.Öğrencilerin okul bölümlerine aileden algıladıkları sosyal destek düzeylerinin değerlendirilmesinde eşit ağırlık bölümünde okuyanlar ile alanı olmayan öğrenciler arasında anlamlı farklılıklar görülmüş eşit ağırlık bölümünde okuyanların ailelerinden daha fazla sosyal destek algıladıkları anlaşılmıştır.6.Öğrencilerin babalarının öğrenim durumuna göre aileden algılanan sosyal destek düzeylerinin değerlendirilmesinde babaları yüksekokul mezunu olan öğrencilerin algıladıkları sosyal destek düzeyleri, babaları ilkokul mezunu olan öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur.7.Öğrencilerin annelerinin öğrenim durumuna göre aileden algılanan sosyal destek düzeylerinin değerlendirilmesinde anneleri yüksekokul ve lise mezunu olan öğrencilerin algıladıkları sosyal destek düzeyleri, anneleri ilkokul mezunu olan öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur.8.Öğrencilerin intihar olasılık düzeylerinin ortalamalar seviyesinde olduğu görülmüştür.9.Öğrencilerin intihar olasılığı düzeylerinin cinsiyete, babalarının öğrenim durumuna, anne ve babalarının birlikte yaşamalarına, yaşanılan yere ve gelir durumuna göre gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.10.Öğrencilerin yaşlarına göre İntihar Olasılığı Ölçeği toplam puanları ile olumsuz benlik ve tükenme alt boyutunda 16-17 yaşındakilerin intihar olasılığı düzeyleri 14-15 yaşındakilere göre daha yüksek bulunurken; hayata bağlanma ve öfke alt boyutunda ayrılık bulunmuştur.11.Öğrencilerin sınıflarına göre İntihar Olasılığı Ölçeği toplam puanları ile olumsuz benlik ve tükenme alt boyutu ve hayata bağlılıktan kopma alt boyutunda farklılıklara rastlanmış 10. sınıftakilerin 11. sınıftakilere göre daha yüksek intihar olasılığı düzeyinin olduğu görülmekte, hayata bağlılıktan kopma alt boyutunda farklı olarak 9. sınıftakilerde 11. sınıftakilerden daha yüksek intihar olasılığı düzeyi olduğu görülmüştür.12.Okul türlerine göre İntihar Olasılığı Ölçeği toplam puanları ile olumsuz benlik ve tükenme alt boyutu ve hayata bağlılıktan kopma alt boyutunda İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin intihar olasılığı düzeylerinin endüstri meslek lisesi öğrencilerine göre daha fazla olduğu diğer okul türlerinden en yüksek intihar olasılığı düzeyinin imam hatip en düşük intihar olasılığı düzeyinin endüstri meslek lisesi öğrencilerinde olduğu görülmüştür.13.Bölümlere göre İntihar Olasılığı Ölçeği toplam puanları ile olumsuz benlik ve tükenme alt boyutu ve hayata bağlılıktan kopma alt boyutunda alanı olamayan öğrencilerinin intihar olasılığı düzeylerinin eşit ağırlık öğrencilerine göre daha fazla olduğu görülmüştür.14.Öğrencilerin annelerinin öğrenim durumuna göre intihar olasılığı düzeylerinin değerlendirilmesinde anneleri ilkokul mezunu olan öğrencilerin intihar olasılığı düzeyleri, anneleri lise mezunu olan öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmüştür.15.Aileden Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ile İntihar Olasılığı Ölçeği arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı olduğu görülmüş, aileden algılanan sosyal destek yükseldikçe intihar olasılığı azalmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is made for the examination of relation between the secondary educatin students whomget social supports from their family and their behaviour of suicide probability.Working sample is the students who are in the area of Tuzla, İstanbul in 2011-2012 education year.Sample is the 265 students those join this research.Research datas are collected from ?Aileden Algılanan Sosyal Destek Ölçeği? (Eskin 2003, Yıldırım, 1997) ve ?İntihar Olasılığı Ölçeği? (Cull ve Gill 1990, Şahin ve Durak?ın 2000).In the first part of three part scale is about personal informations,the second part is about 20 attitude expressions for measuring the familys' social supports and the third part is about 36 evaluation expressions to measure the behaviour of suicide proabability.The datas which collected from the scales are coded and solved with the help of SPSS packet program. Frequancy and percentage distrubition are taken from the first part's datas of the scale.“t”test and Mann Witney U test are usedto determine the attitudes and perception of the students' differences by evalouating the mean, the standart deviation and the difference between the students' attitudes and perceptions for two samples of independent observations. For more than two samples of independent observations one way variation analysis and Kruskal Wallis are used. It is tested on ? = 0.05 significant level to find if there is a significant difference between the opinions.These are the finding form the research.1. Social support levels from the families are average.2.There is no significant differences between the social support levels according to gender, age, living with both parents, financial situations.3. In the evoluation of social support levels according to the students' classes, it is observed that there are significant differences between the 10th class students and 11th class students. 11th class studendts get more social support.4. In the evoluation of social support levels according to the school types, it is observed that there are significant differences between the“Endüstri Meslek Lisesi”students and“İmam Hatip Lisesi”students.“Endüstri Meslek Lisesi”students get more social support.5. In the evoluation of social support levels according to the school sections, it is observed that there are significant differences between the equally distrubited section students and non-section students. Equally distrubited section students get more social support.6. In the evoluation of social support levels according to the father's education levels, it is observed that the students whose father graduated from the college get more social support more than the students whose father graduated from the elemantary school.7. In the evoluation of social support levels according to the mother's education levels, it is observed that the students whose mother graduated from the college and high school get more social support more than the students whose mother graduated from the elemantary school.8. The probability of suicide of the students are on the average level.9. There is no significant differences for the suicide probability according to gender, father's education level, living with both parents, the place where they live and financial status.10.According to the ages, it is observed that suicide probability scale total points at the negative self-extinction sub-dimension, at the age of 16-17 students have more suicide probability levels than the age of 14-15 students. Also there is a seperation on connecting to life and anger sub-dimension.11. According to the students' classes, it is observed that there are differences on suicide probability scale total points at the negative self-extinction sub-dimension andconnecting to life and anger sub-dimension. 10th class students have more suicide probability level than 11th class students. On the connecting to life and anger sub-dimension 9th class students have more suicide probability level than the 11th class students.12. According to the school types, it is observed that on suicide probability scale total points at the negative self-extinction sub-dimension andconnecting to life and anger sub-dimension“imam hatip lisesi”students have more suicide probability level than“endüstri meslek lisesi”, on the other school types“imam hatip lisesi”students have highest suicide probability level and“endüstri meslek lisesi”have lowest suicide probability level.13.According to the sections, it is observed that on suicide probability scale total points at the negative self-extinction sub-dimension andconnecting to life and anger sub-dimension non-section students have more suicide probability level than equally distrubited section students.14. In the evoluation of suicide probability levels according to the mother's education levels, the students whose mothers are graduated from the primary school have more suicide probability level than the students whose mothers are graduated from the high school.15. It is observed that social support from the family scale is is significant when it is statistically negative direction to suicide probability scale, when the social support from the family rises suicide probability decreases.key words: Social support, suicide, puberty