Laplace gürültülü ikili veri haberleşmesinde işaret genliğinin kestirimi
Estimation of signal amplitude for binary data communication in laplace noise
- Tez No: 322482
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN DİLAVEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, İstatistik, Electrical and Electronics Engineering, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Ultra geniş band, laplace gürültüsü, ikili veri haberleşmesi, darbe genliği modülasyonu, ızgara tarama yöntemi, kestirim
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Laplace gürültüsü altında çalışmakta olan bir ikili veri haberleşme sistemi incelenmektedir. Gönderilen verinin alıcı tarafında bilindiği durumda bir işaret genliği için en büyük olabilirlik kestirici incelenmiştir. Gönderilen verinin alıcı tarafında bilinmediği durumda işaret genliği parametresi için bir en büyük olabilirlik kestiricisi elde edilmektedir. Gönderilen verinin alıcı tarafında bilinmediği durumda, işaret genliği parametresi için bir en büyük olabilirlik kestirici, ?ızgara tarama? yöntemi ile sayısal olarak elde edilmektedir. Gönderilen veri ve mevcut gürültü gücü parametresi alıcı tarafında bilinmediği durumda, işaret genliği ve gürültü gücü parametreleri için en büyük olabilirlik kestirici, ?ızgara tarama? yöntemi ile birlikte elde edilmiş, böylece işaret genliğinin kestirimi için parametrelerin ortak kestirimi sağlanmaktadır.Geliştirilen MATLAB? tabanlı betikler ve fonksiyonlar aracılığı ile ?ızgara tarama? yöntemi, tek ve çift parametre kestiriminde kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
A binary data communication system operating in Laplace noise has been considered. Maximum likelihood estimator for a signal amplitude while transmitted data is known at the receiver has been studied. A grid search method has been implemented for esti-mation of a signal amplitude estimation for the case when transmitted data is unknown at the receiver. Grid search method is also used for the case when both data and a pa-rameter of noise are unknown at the receiver. Hence, two distinct parameters are jointly estimated to estimate signal amplitude.MATLAB? based scripts and functions are developed to implement grid search meth-od on the estimation of signal amplitude with one and two unknown parameters.