Dopamin, epinefrin ve norepinefrin analoğu bazı bileşiklerin rasemik sentezi ve asimetrik ayırma
Rasemic synthesis and asymmetric resolotion of dopamine, epinephrine and norepinephrine analogues
- Tez No: 322607
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Dopamin, epinefrin, norepinefrin, aminoindan, aminotetralin, asimetrik ayırma
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Dopamin, epinefrin ve norepinefrinin önemli biyolojik aktivitelerinden dolayı bu tez kapsamında, dopamin analoğu 2-amino-8-metoksi-1,2,3,4-tetrahidronaftalin rasem karışımı halinde sentezlendi. Grubumuz tarafından daha önce sentezi gerçekleştirilen dopamin analoğu 2-amino-6,8-dimetoksi-1,2,3,4-tetrahidronaftalin ve 2-amino-4,6-dimetoksiindanın, mandelik asit veya 2-asetoksimandelil klorür ile ilk asimetrik ayırmaları gerçekleştirildi. Ayrıca epinefrin ve norepinefrin analoğu olan N-(1-hidroksi-5,6-dimetoksi-2,3-dihidro-1H-inden-2-il)asetamit, N-(1-hidroksi-4,6-dimetoksi-2,3-dihidro-1H-inden-2-il)asetamit, N-(1-hidroksi-2,3-dihidro-1H-inden-2-il)asetamit ve N-(4-brom-1-hidroksi-6,7-dimetoksi-2,3-dihidro-1H-inden-2-il)asetamit bileşiklerinin sentezi ve 2-amino-5,6-dimetoksi-2,3-dihidro-1H-inden-1-ol, 2-amin-4-brom-6,7-dimetoksi-2,3-dihidro-1H-inden-1-ol ve 2-amin-4,6-dimetoksi-2,3-dihidro-1H-inden-1-ol'un rasemik sentezi ve ilk asimetrik ayırmaları da yapıldı.
Özet (Çeviri)
Because of the important biological activities of dopamine, epinephrine and norepinephrine, dopamine analogue 2-amine-8-methoxy-1,2,3,4-tetrahydronaphthalen was synthesized as a rasemic mixture. Asymmetric resolution of 2-amino-6,8-dimethoxy-1,2,3,4-tetrahydronaphthalen and 2-amino-4,6-dimethoxyindane, synthesized previously by our group, were carried out with (S)-mandelic acid or 2-acetoxymandelylchloride in the present thesis. In addition, the first synthesis and asymmetric resolution of epinephrine and norepinephrine analogues N-(1-hydroxy-5,6-dimethoxy-2,3-dihydro-1H-inden-2-yl)acetamide, N-(1-hydroxy-4,6-dimethoxy-2,3-dihydro-1H-inden-2-yl)acetamide, N-(1-hydroxy-2,3-dihydro-1H-inden-2-yl)acetamide, N-(4-bromo-1-hydroxy-6,7-dimethoxy-2,3-dihydro-1H-inden-2-yl)acetamide, 2-amino-5,6-dimethoxy-2,3-dihydro-1H-inden-1-ol, 2-amino-4-bromo-6,7-dimethoxy-2,3-dihydro-1H-inden-1-ol, 2-amino-4,6-dimethoxy-2,3-dihydro-1H-inden-1-ol were also achieved.